I jakten på unge kondomkjøpere har RFSU gått i partnerskap med youtuber og influencer Amalie Olsen (20), som svarer på spørsmål om sex fra ungdom. «Jeg håper min egen åpenhet og sårbarhet kan ufarliggjøre sex som tema for andre på min alder,» uttaler Olsen, som ikke har faglig bakgrunn på området.
Samarbeidet med Amalie Olsen er en del av kampanjen «Dearcondom II», som ifølge RFSUs norske markedsansvarlig Pål Hansen har som mål «å gjøre det enklere for unge å snakke om sårbarhet og følelser i seksuelle relasjoner.»
Kondombruk, eller rettere sagt, mangel på kondombruk, knyttes ofte opp mot usikkerhet i forbindelse med sex. Er man forlegen og flau kan det være vanskelig å insistere på bruk av kondom, noe som øker faren for seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) og uønsket graviditet.
USIKRE UNGE MENN
I forbindelse med kampanjen har RFSU gjennomført en spørreundersøkelse i Norge, Sverige, Finland og Danmark i aldersgruppen 16 til 35 år. *)
Spørreundersøkelse viser at én av fire norske menn i alderen 16 til 35 år sliter med å sette grenser i seksuelle relasjoner. En av fem unge kvinner oppgir det samme. Samtidig sier nesten halvparten av de spurte at de tror de hadde hatt det bedre med seg selv, om de var mer komfortable med å snakke om sex.
«God seksuell helse handler ikke bare om å unngå kjønnssykdommer. Det handler like mye om det som skjer i hodet så vel som i underlivet. God kommunikasjon er derfor en betingelse for god seksuell helse. Det handler om å sette ord på behov og tørre å sette grenser i sårbare øyeblikk,» uttaler Pål Hansen.
«RFSUs kampanje har som mål å gjøre det enklere for unge å snakke om sårbarhet og følelser i seksuelle relasjoner. Kampanjen «DEARCONDOM II» er en interaktiv kortfilm der seeren kan bytte perspektiv mellom to hovedpersoners tanker, fra de møter hverandre på fest til de ligger sammen. Filmen understreker at både gutter og jenter har usikkerheter knyttet til sex som kunne blitt mindre med mer dialog,» skriver RFSU i sin pressemelding.
FAGLIG BRIEFING
Youtuber og influenser Amalie Olsen er kampanjens ambassadør. Olsen har laget en YouTube-video i forbindelse med kampanjen, der hun svarer på spørsmålene ut fra egne erfaringer.
«Hva slags faglig bakgrunn av Olsen for å svare på spørsmål om sex fra ungdom?»
«For å treffe målgruppen, unge menn og kvinner i alderen 16-35 år, har vi brukt Amalie Olsen som er Norges største Youtuber som ambassadør for kampanjen. I forkant av kampanjen er hun blitt brifet og fått faglig oppfølging fra oss og våre sexologer og faglige eksperter i RFSU Sverige,» forteller Pål Hansen til Seksualitet24.
«Strategien for kampanjen er å få henne til å dele sine erfaringer rundt temaet sex, kommunikasjon og sårbarhet sammen med sine følgere, samt få de til å stille spørsmål rundt temaet sex gjennom hennes kanal. I filmen sier hun selv at hun ikke har faglig bakgrunn, men svarer fra sitt ståsted som ung jente med sine egne erfaringer,» forklarer Hansen.
KRITISKE UNGDOMMER
«Jeg håper jeg kan bidra til mer åpenhet om sex blant unge på min alder,» forteller Olsen, som altså har fått unge til å sende henne spørsmål om sex, kropp og følelser.
«Å lage filmen var ganske befriende. Jeg håper min egen åpenhet og sårbarhet kan ufarliggjøre sex som tema for andre på min alder. Ingenting er bedre enn om dette gjør det enklere for de å snakke om sex, sine egne behov og grenser,» sier Olsen.
Markedsansvarlig På Hansen forteller til Seksualitet24 at dagens ungdom er særdeles kritiske til kommersielt innhold på internett, og at man derfor helt bevist har brukt en profilert influenser i kampanjen. Han understreker også viktigheten av å sikre den faglige kvaliteten på innholdet, og derfor har man jobbet mye med sexologer og RFSUs egne ressurspersoner sammen med Olsen for å kvalitetssikre innholdet.
Sjekk video-innslaget til Amalie Olsen her:
*) Spørreundersøkelsen ble gjennomført på nett av markedsundersøkelsesbyrået Bilendi på oppdrag av RFSU i januar 2020. Den ble utført via et konsumentpanel. De som deltok bor i Norge, Sverige, Finland og Danmark, og er mellom 16 og 35 år. Undersøkelsen er riksrepresentativ og representerer gjennomsnittet av befolkningen i den aktuelle målgruppen. Totalt deltok 2025 personer i undersøkelsen, hvorav 504 var fra Norge. (Kilde: RFSU)