5
(2)

Hvordan vi har det i våre relasjoner påvirker ikke bare oss selv, men også folk rundt oss. Vi skylder selvsagt ingen å være et forbilde, men det er veldig positivt dersom vi har mulighet til å være et godt eksempel.

Har du egne barn, eller har jevnlig kontakt med barn, så er det særlig viktig å fokusere på handlinger framfor ord. Barn ser først og fremst på hva vi gjør, og følger i stor grad dette eksempelet fremfor hva vi sier. Det er lett å si at man ikke skal lyve, at man ikke skal bruke stygge ord, eller lignende, men det er vanskeligere å ikke gjøre det.

Barn lærer mye av hvordan foreldre og andre nære voksne oppfører seg mot hverandre og kan få forventninger til hvordan forhold skal eller kan være av å observere. Barn har godt av å se kjærlige forhold hvor de voksne klemmer og kysser på hverandre, gir kjærlige blikk, samarbeider godt, og kommuniserer åpent og ærlig. Barn skal ikke utsettes for grenseoverskridende adferd eller påføres voksen seksualitet, men trenger positive rollemodeller som viser hvordan det er å være i et likestilt og kjærlig forhold.

Ha en god balanse mellom kjærestetid, egentid og tid med familien. Ikke godta å bli snakket nedsettende til, og ikke baksnakk partner(e). Vis at man ikke skal utsette noen for fysisk eller psykisk vold. Finn en god arbeidsfordeling og et godt samarbeid i hverdagen. Vis likestilling i praksis hvor alle blir hørt og man tar store avgjørelser sammen. Er dere uenige, så la barna se at dere blir venner igjen. Ikke bland barna inn i konflikter, men de merker ofte mye bedre enn vi aner at det er dårlig stemning. Da kan det være lurt å ta en alderstilpasset samtale om at alle kan være uenige av og til, men at det er en del av det å være sammen, og at dere har blitt enige.

Vis kjærlighet og ømhet. Gi hverandre positiv oppmerksomhet som for eksempel komplimenter (men ikke bare om utseendet). Barna lærer da at det er viktig og bra å føle seg sett og se kjæresten(e). Hold det du lover, og ikke formidle urealistiske forventninger.

Hvis du syns det er utfordrende å sette grenser eller å kommunisere med partner så er påvirkningen man kan ha på andre rundt seg også en grunn til å jobbe litt med det. Destruktive mønster kan ofte byttes ut med mer hensiktsmessige måter å være på.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 2

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This