5
(2)

De av oss som har en skjede får utflod derfra. Dette er kroppens måte å sørge for at vagina holder seg ren og sunn. Dagens tips handler om at du ikke trenger å kaste trusene dine fordi om de blir bleket i skrittet.

Utfloden er der fordi slimhinnene i livmoren og skjeden skiller ut slim og væske for å holde seg fuktig. Denne væsken fjerner døde hudceller og bakterier. Utfloden kan være klar eller litt melkehvit, og blir gjerne gul når den kommer i kontakt med oksygen utenfor kroppen. Noen bruker truseinnlegg fordi de har relativt mye utflod.

Utfloden kan være alt fra helt luktfri til å lukte litt surt. Med mindre lukten din endrer seg plutselig eller mye, så er ikke litt lukt noe å bekymre seg for. Vi fraråder bruk av intimdeodorant eller å skylle inni skjeden fordi dette kan ødelegge den naturlige balansen og forårsake bakterieinfeksjoner.

Mengden med utflod, lukten og konsistensen kan endre seg i løpet av menstruasjonssyklusen. Hold gjerne litt øye med hva som er normalt for deg, så slipper du å bekymre deg unødig.

Hvis utfloden klør, endrer mye lukt eller konsistens så kan det være et tegn på at balansen er forstyrret. Sopp gjør ofte at det klør og svir og utfloden blir tykkere og hvit. Man kan få kjøpt reseptfrie legemidler på apoteket for å bli kvitt sopp. Bakteriell vaginose (skjedekatarr) kan gi utfloden en litt stram eller fiskeaktig lukt, tynn konsistens og gråaktig farge.

Enkelte seksuelt overførbare infeksjoner som for eksempel klamydia kan gjøre at mengde, lukt eller konsistens på utfloden endrer seg. Det kan bli mer utflod og man kan få småblødninger (brun utflod). Test deg gjerne for seksuelt overførbare infeksjoner, særlig hvis du har hatt ubeskyttet sex, eller opplever denne typen symptomer.

På TIkTok har det nylig vært videoer om at man bør bytte trusene sine hver 6-9 måned fordi det setter seg bakterier i dem som ikke lar seg vaske bort og at dette fører til bleking av trusene.

Hvis man bytter truse hver dag så skal det ikke lukte noe særlig, og det rekker heller ikke å bygge seg opp for mye bakterier. Vask gjerne truser på 60 grader. Blekingen skyldes ikke bakterier, men rett og slett at den nesten syreaktige utfloden som har lav ph-verdi kommer i kontakt med trusa. Det ser kanskje litt rart ut, men det er ikke mindre rent eller nødvendig å kaste trusene av den grunn.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 2

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This