5
(4)

Oktober er brystkreftmåneden, og vi vil gjerne oppfordre våre lesere av alle kjønn til å undersøke seg selv jevnlig. Nå, rett før oktober starter er en fin anledning til å lære seg hvordan man gjør det.

  1. Still deg foran et speil med bar overkropp og armene ned langs siden. Ser du noen endringer siden sist? Dette kan være søkk i huden, endringer i fasong, væske fra brystvortene, hevelser, eller at brystvorten peker en annen vei enn vanlig. Er det første gang du gjør en slik undersøkelse, så kan du etablere hva som er normalt for deg.
  2. Strekk armene i været og se etter de samme kjennetegnene som du gjorde i punkt 1.
  3. Nå kan du bli stående, eller legge deg ned.
  4. Løft armen på samme side som du skal undersøke brystkassen eller brystet og bruk hånden på motsatt side til å kjenne etter. Kjenn på vevet med fingertuppene. Tenk gjerne at området rundt brystvorten er oppdelt i timer som på en klokke og kjenn etter med flat hånd og rette fingertupper utover og inn i hver «time» rundt hver brystvorte og på begge sidene av kroppen.
  5. Let etter kuler i armhulene.

Tips: Det er ofte lettere å kjenne endringer hvis du ligger på ryggen. Dette gjelder særlig for de av oss som har store bryster. Mange undersøkelser seg selv på badet når de er såpet inn eller har tatt på fuktighetskrem. Det kan gjøre det lettere å kjenne etter.

Vær klar over at det er normalt å være litt øm og føle at vevet er litt småknudrete rett før menstruasjonen for de av oss som får det. Undersøkelsen handler om å oppdage endringer, så det er lurt å gjennomføre undersøkelsen omtrent annenhver måned. Det å ha ulik størrelse på brystene, eller at det ene henger lavere enn det andre er helt normalt, og ikke noe å undersøke nærmere hvis det alltid har vært slik.

Hvis du oppdager forandringer, så bør du gå til lege og få det undersøkt nærmere. Dra heller en gang for mye enn en gang for lite. Husk at det ikke må være kreft selv om du kjenner endringer, men at rask behandling er viktig dersom det er det. 

Kilde: Kreftforeningen

 

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 4

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This