5
(5)

Gynekolog og forfatter av «The Vagina Bible» dr. Jennifer Gunter har gått til krig på sosiale medier mot intimproduktprodusenten Vagisil.

Grunnen til dette er deres produktserie «OMV!», som er rettet mot tenåringer. Hun er tidligere kjent for å ha hudflettet Gwyneth Paltrows Goop-produkter for vulvaer, deriblant de beryktede jade-eggene.

Gunter reagerer på at de konfettidekorerte intimproduktene beskrives med slagord som at de fjerner ekkel menstruasjonslukt, og er perfekte for en intim sødme ved at de frisker opp kjønnsorganet med en «dessertaktig» lukt.

Hun mener kampanjen er spekulativ, at den utnytter ungdommers usikkerhet og kan være skadelig for deres psykiske helse.

Videre reagerer hun sterkt på at produktene gir ungdommer forestillinger om at de er urene og ekle.

Gunter tok opp kampen via sin Twitter-konto, der hun har over 330 000 følgere, gjennom en rekke tweets tidligere i februar. Mange foreldre og andre fagpersoner har sluttet seg til kampen.

En av dem som sier seg enig er gynekologen dr. Jennifer Lincoln, som også tok opp temaet med sine 1,7 millioner følgere på TikTok.

Hun er også sterkt kritisk mot produktene og kampanjen. OMV står for «Oh My Vagina», og hun forteller at hun daglig får spørsmål fra ungdommer om hvordan man skal rense vaginaen.

Det er bare det at en vagina er selvrensende. God hygiene for underlivet innebærer at man kun trenger å vaske de ytre delene med varmt vann når man dusjer, og ikke opp i vagina.

Å skylle med varmt vann opp skjeden, og hvert fall å bruke produkter for å skylle eller påvirke lukten, er forbundet med infeksjoner og kan føre til smertefulle plager. I den grad produktene påvirker lukt, kan det med andre ord fort være til det verre.

Norge har strengere regler for tilsetting av parfymestoffer i intimprodukter, så her til lands har vi enda ikke sett like store helsemessige konsekvenser som dr. Gunter kjemper mot i USA.

Produsenten har forsvart seg med at produktene ikke var ment til å vaske inne i selve skjeden med, til tross for navnet på produktserien, og at de ikke er enige i at det å selge et dusjprodukt med en «artig, oppløftende lukt» som de mener er trygt for utvendig vask av vulva, er skadelig for tenåringers helse.

Jennifer Gunter legger ikke fingrene imellom når hun kommenterer på Twitter. (Faksimile: Twitter)

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 5

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This