5
(2)

Traumer kan påvirke seksualiteten vår ved at vi får utfordringer ved å kjenne når vi er kåte, at vi føler mindre lyst, eller mister den på grunn av flashback eller disassosiering. Den gode nyheten er at man kan bli kvitt traumer.

Harald Bækkelund skriver at «Svært mange mennesker har hatt opplevelser som har vært skadelige, har fått dem til å frykte for livet eller krenket dem dypt. Slike hendelser omtales ofte som psykologiske traumer.»

Traumer kan få oss til å reagere med å disassosiere, altså det at vi ikke føler noe eller er mentalt til stede. Det kan skje når vi opplever å bli minnet på tidligere, skadelige hendelser. Traumer kan også gjøre at vi føler mer stress, sliter med konsentrasjonen eller får flashback.

En kan få profesjonell hjelp hos en traumebevisst sexolog eller psykolog for å bli mindre plaget eller å bli helt kvitt traumene sine. Det finnes ulike typer traumebehandling, så om en ikke fungerer så kan du prøve noe annet.

En ting man kan gjøre i hverdagen for å bli tryggere er å snakke om grenser og øve på å bruke stoppord (lenke til tips om stoppord). Hvis en har fått grensene sine tråkket over så kan hjernen skru på alarmsignaler også når en er i samtykkende situasjoner. Hvis en har partner(e) som en er trygg på så kan det hjelpe å lære hjernen at den ikke trenger å gjøre det. Gi hjernen positive erfaringer hvor grensene blir respektert, og en føler nytelse i stedet for frykt eller at en fryser. Da kan reaksjonsmønsteret endre seg.

Det er viktig å følge rådene en får av terapeut eller sexolog og gå sakte fram.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 2

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This