5
(4)

Etter P3s sak om såkalte liggelister så har det vært mye debatt i sosiale media. Dagens tips handler om liggelister.

En liggeliste er en liste over de man har hatt sex med. Det er på ingen måte obligatorisk å ha en slik liste, men hvis du ønsker det så har vi noen tips til deg.

Tenk over hvorfor du lager listen. Gode grunner kan være at du vil ta vare på gode minner eller ha en liten oversikt over hvem du har hatt sex med for din egen del. Noen skriver noveller med rot i virkeligheten, beskriver sex de har hatt i en dagbok, eller liker å bare se navnene og mimre. Det kan være fint, særlig etter en tid når man har glemt de hotte detaljene. Det å ta vare på minnene kan også hjelpe deg med å se hva som er viktig for deg når du har sex og fokusere på det.

De av oss som har lister kan med fordel anonymisere navnene i tilfelle noen finner listen, eller oppbevare den på et trygt sted. Det kan være spennende å sammenligne egne preferanser og se om noe forandrer seg, eller om man lærer noe av å få mer erfaring. Noen har også slike lister for å kunne kontakte tidligere partnere hvis man får en seksuelt overførbar infeksjon og trenger å gi beskjed til andre som kan være smittet.

Mulige dårlige grunner kan være at du vil sammenligne partnere og gi dem karakterer, eller for å dele den med andre. Det kan være fristende å gi terningkast eller å skrive skarpe kritikker av tidligere partnere i en slik liste. Det anbefaler vi ikke å gjøre. Både fordi noen kan finne det du har skrevet og bli såret eller usikker, og fordi man helst bør si det direkte til den det gjelder, eller ikke i det hele tatt. Trenger du å skrive av deg eller fortelle om negative opplevelser, så sørg i hvert fall for at ingen vet hvem det er snakk om, eller søk rådgivning hos en profesjonell. Det kan være god hjelp i å snakke ut om dårlig sex og få veiledning.

Liggelister bør i utgangspunktet aldri deles med andre. Tenk på hvordan du selv ville følt det hvis noen publiserte en slik liste med ditt navn (og kanskje til og med et terningkast) på. De av oss som diskuterer sex vi har hatt med venner gjør det som oftest i en kontekst. Forteller vi om noe som ikke var så bra, så nyanserer vi kanskje samtidig, og når vi forteller så vil historien bli mer kompleks enn et terningkast. Dette gjør at vi beholder det menneskelige perspektivet og ikke reduserer noen til et tall. Det er også lettere å se hele bildet når man snakker med andre. For eksempel så snakker man kanskje om hva man gjorde selv, og om dere hadde god kommunikasjon?

Hvis noen spør om å få se listen, så står du helt fritt til å vise den fram hvis du har lyst (særlig hvis listen er anonymisert). Men vær forberedt på at hvordan du beskriver andre mennesker kan få deg til å virke som en generøs elsker som respekterer sine partnere, eller en usikker person som forsøker å hevde seg på andres vegne. Man kommer langt med å være raus mot andre.

Lister kan bli objektiviserende uten at de som står på listen har samtykket til det. For de fleste så vil tanken på å bli rangert eller beskrevet ut fra prestasjon og fysiske attributter være ubehagelig. Sex er noe man gjør sammen, og ikke mot hverandre. Fokuset bør være på felles tilfredsstillelse og god kommunikasjon, uansett om man er i langvarige forhold, eller det er et uforpliktende engangsopplegg.

Uansett hvor mange man har hatt sex med ikke så sier ikke antallet noe om deg som menneske eller din verdi, og at man først og fremst bør ha sex for nytelsens del, og ikke for å sammenligne eller konkurrere.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 4

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This