5
(3)

Det å ligge med spredte bein i en gynekologstol kan føles veldig sårbart. Dagens tips handler om hva man kan gjøre for å få et så positivt møte med gynekologen som mulig.

Først er det flott om man får anbefalt en lege som respekterer grenser, er faglig dyktig og god på kommunikasjon. Spør gjerne den som henviser deg til gynekolog eller noen du kjenner som har vært hos gynekolog om de vet om en som er bra.

Før du drar til gynekologen så kan du forberede deg litt. Kle deg praktisk. Noen velger å ha på seg langt skjørt og knestrømper slik at man slipper å kle av seg så mye, og at påkledningen går fortere etterpå. Er du urolig for hva som skal skje, så kan du spørre om det og be om at legen skal gi beskjed trinn for trinn om hva hen skal gjøre og få tydelig samtykke. Noen steder kan man ta med seg en venn eller en annen person som du stoler på og som kan støtte deg under undersøkelsen. Dette kan gjerne avtales i god tid før timen.

Særlig for de av oss som har fått utfordret grensene våre flere ganger, eller har opplevd overgrep så kan det være positivt å snakke litt med legen på forhånd om hva slags støtte man har behov for.

Underveis i undersøkelsen så kan du foreslå at du holder dine egne bein oppe i stedet for å bruke bøylene, å ha et teppe over deg, at du beholder skjørtet på, eller at du sier når du er klar, i stedet for at legen starter neste trinn selv. Noen gynekologer lar pasienten ta prøver, sette inn spekulum, og lignende selv, der det er mulig.

Vi vet at kvinners smertefølelser undervurderes. Noen ganger er vi også redde for å klage, eller tenker at vi må holde ut. Føler du ubehag eller smerter så er det lurt å si ifra om det. Dette kan være en viktig tilbakemelding for legen. Hvis det du skal gjøre er smertefullt, så kan man kanskje ta pauser, la deg styre tempoet, eller få smertelindring. I verste fall så må man vurdere å utsette timen, eller se på om undersøkelsen er verdt det.

Hvis du ikke er kvinne så anbefaler vi å fortelle legen om hva slags pronomen de skal bruke og om du foretrekker andre navn på kroppsdelene dine enn de tradisjonelle. Dette bør gynekologen være vant med og spørre om selv, men dessverre så er ikke alle oppdaterte. Alle mennesker med vagina bør for eksempel ta livmorhalsprøve, men legekontorene er ikke alltid bevisste på at ikke alle som har vagina er kvinner.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 3

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This