En 41 år gammel, tidligere profilert idrettsmann må mandag møte i Nedre Romerike tingrett tiltalt for vold og voldtekter av ekskona over flere år.
Ifølge tiltalen mot 41-åringen, som ble tatt ut av statsadvokaten i Oslo i fjor høst, skjedde enkelte av de påtalte forholdene over et tidsrom på mer enn 16 år. I løpet av den perioden var mannen fremdeles en aktiv idrettsutøver på toppnivå i Norge.
Fra februar 2002 til mars 2018 skal mannen jevnlig ha mishandlet ektefellen. Han skal ha dyttet sparket og dratt henne etter håret, truet henne og kalt henne nedsettende ting.
– Min klient vil nekte straffskyld når saken starter, sier den tidligere idrettsutøverens forsvarer, advokat Frode Sulland, til NTB.
Det alvorligste punktet i tiltalen handler om at 41-åringen flere ganger i perioden fra 2016 til 2018 skal ha voldtatt kona selv om hun ba ham om å la være og til tross for at hun flere ganger fysisk forsøkte å motsette seg handlingene.
– Min klient skal forklare seg i retten. Dette er en alvorlig sak for den fornærmede i saken, og jeg har ikke lyst til å kommentere den noe videre i mediene, sier kvinnens bistandsadvokat Annette Rygg til NTB.
Den tiltalte mannen skal også ved ett tilfelle ha fulgt etter og truet et familiemedlem i 2018.
Fordi de straffbare forholdene skal ha foregått over så mange år, er 41-åringen tiltalte etter både den gamle og den nye straffeloven som tok over i 2015.
Den øvre strafferammen er i utgangspunktet 15 års fengsel.
Det er statsadvokat Anne Christine Stoltz Wennersten som har tatt ut tiltalen mot 41-åringen. Der tar hun høyde for at straffen kan bli forhøyet på grunn av de mange gjentatte overgrepene mot ekskona.
DERFOR PUBLISERER
VI DENNE SAKEN
Hva har denne nyhetssaken på en sexpositiv nettside å gjøre, tenker du kanskje? Vi skriver om dette fordi vi ikke vil late som om seksualitet ikke har negative sider.
Sex uten samtykke, enten det er i kombinasjon med vold og trusler eller ikke, er ikke sex, det er overgrep og en kriminell handling som bør både anmeldes og straffes.
Både overgriper og offer kan være personer man ikke ser for seg i disse rollene, og sånn sett kan dette skje med hvem som helst, uansett status, roller, alder, kjønn, seksuell legning og etnisk, kulturell eller sosial bakgrunn.
Dersom du er blitt utsatt for overgrep bør du ta kontakt med fastlegen din eller ditt lokale krisesenter, politiet på 02800, er liv og helse i fare kan du ringe 112, støttesenter for kriminalutsatte på 800 40 008, eller du kan ta kontakt med DIXI Ressurssenter, som er et lavterskeltilbud for deg som er utsatt for seksuelle overgrep, eller kjenner noen som er utsatt, på telefon 22 44 40 50.