5
(2)

Har du noen gang fått en seksuelt overførbar sykdom eller infeksjon (sos eller soi) og tenkt “Æsj, så ekkelt! Hva har jeg gjort for å fortjene dette?”, og kanskje skammet deg litt?

 

Det er lett å tenke slik fordi seksuelt overførbare sykdommer er stigmatiserende, og vi er opplærte til å tenke at det er vår egen skyld hvis vi har fått en. Egentlig er disse sykdommene akkurat som alle andre, og ikke noe å skamme seg for. Du ville vel neppe kjeftet på noen fordi de fikk influensa? Da er det ingen grunn til å være sint på seg selv fordi man har fått en kjønnssykdom heller.

Smittsomme sykdommer smitter på ulike måter, men de fleste har til felles at man må ha vært i kontakt med andre mennesker. Om denne kontakten var en klem eller sex burde være irrelevant.

En av grunnene til at sos/soi er så stigmatiserende er at vi forbinder sex med noe skittent eller syndig, og da blir det skamfullt å få en sykdom i forbindelse med det. Sex er i virkeligheten vakkert, sunt og noe å glede seg over. Vi må legge fra oss gamle og utdaterte holdninger til sex.

Mange tror at du må ha hatt sex med mange mennesker for å få en slik sykdom, men det kan man få etter bare å ha hatt en partner. Noen av sykdommene smitter også på flere måter, så det er ikke sikkert at man har hatt sex i det hele tatt. Antallet partnere burde uansett ikke spille noen rolle. Det er helt likeverdig å velge å ha sex med mange eller få.

Når noen har fått en sos/soi er det viktigste at de kommuniserer med seksualpartner(e) om det slik ar de kan beskytte seg mot smitte hvis de ønsker det, og får behandling for å bli frisk, eller å holde sykdommen i sjakk. Det å få folk til å skamme seg over sos gjør at mange vil kvie seg for å bli testet, å få behandling, eller å fortelle om smitten til partner(e). Det fører bare til at flere blir smittet, og det er unødvendig.

Det er vanlig å ha en eller flere seksuelt overførbare sykdommer i løpet av livet. Får du en kjønnssykdom så håper vi at du holder hodet høyt hevet og husker at den er akkurat som en hvilken som helst annen sykdom, bortsett fra at det betyr at du har vært så heldig å ha sex.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 2

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This