5
(5)

Denne uka skal det handle om fertilitet i dagens tips. Mandag er det tips til kvinner, tirsdag tips til menn, onsdag tips til store mennesker, torsdag til likekjønnede par og fredag til transpersoner. Disse tipsene handler om å bli gravid med egne, biologiske barn. Det er også en mulighet å adoptere, være fosterforeldre eller lignende for å bli forelder, men denne uka har vi valgt å konsentrere oss om hvordan man kan bli gravid.

Vi starter med fertilitetstips for kvinner.

Hvis du er ciskvinne* og planlegger å bli gravid så har vi samlet noen tips som kan hjelpe deg på veien.

For å bli gravid så må det ha skjedd en eggløsning hvor sædceller kommer i kontakt med egget. Eggløsningen skjer 12-16 dager før du får menstruasjonen. Du kan bli gravid fra fem dager før eggløsningen til en dag etter. I denne tiden beveger eggcellen seg nedover i egglederen og kan befruktes. 

Lag en oversikt over syklusen din i en kalender slik at du kan regne deg fram til hvor lang syklusen er og deretter når eggløsningen skjer. Du kan i tillegg måle temperaturen din med et nøyaktig termometer på morgenen. Kroppstemperaturen øker med ca. 0,5 grader celsius fra eggløsningen og holder seg der fram til menstruasjonen starter. Slik kan du finne ut når eggløsningen begynner og planlegge etter det.

Vær snill med kroppen din og gi den ro. Spis slik at kroppen får de næringsstoffene den trenger, fokuser på lystbetont aktivitet og å få nok hvile. Unngå stress, å slanke deg eller å trene svært hardt. Både røyking og å drikke alkohol reduserer sjansen for å bli gravid og kan dessuten være skadelig for fosteret hvis man blir gravid. Derfor er det bra å la være å drikke alkohol og å slutte å røyke.

Ha sex 2-3 ganger i uken. Fokuser særlig på tiden rundt eggløsning.

Sjansen for å bli gravid synker med alderen, så det er viktig å ikke vente for lenge. Statistisk sett er sjansen for å bli gravid i løpet av en måned 25 prosent når du er mellom 20 og 30 år gammel, og den synker til 5 prosent ved 40-årsalderen. Det er uvanlig å bli gravid etter 45 års alder. En måte å forsikre seg mot dette på er å fryse ned egg når man er relativt ung som man kan bruke senere, men det er ikke uten kostnad og garanterer ikke resultat.

Hvis man har prøvd å bli gravid i mer enn ett år uten å lykkes så anbefales det å ta kontakt med lege. Da kan man finne ut om det er en medisinsk grunn til at dere ikke har lyktes enda og eventuelt få hjelp.

 

*) Ciskvinne= En kvinne som identifiserer seg med det kjønnet hun ble tildelt ved fødselen

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 5

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This