4
(3)

En stomi er en åpning i kroppen. Hvis det er tykktarmen som er lagt ut så heter det colostomi, og hvis det er tynntarmen så heter det ileostomi. Dagens tips handler om hvordan colostomi eller ileostomi kan påvirke seksualiteten.

De av oss som er single kan bekymre oss for hvordan det at man har stomi vil bli mottatt av nye partnere. Det kan være lurt å fortelle om det før dere blir fysisk intime. Fortell gjerne litt om hvordan det er for deg å ha stomi og hvordan det påvirker ditt sexliv. Vi er alle redde for å bli avviste, og det er vondt når det skjer, men husk at alle blir det av og til. Noen er redde for ting som er nye og ukjente, så litt informasjon om hvordan det faktisk er kan være beroligende.

Etter operasjonen er man gjerne sliten i en periode. Hvor lenge varierer veldig fra person til person, men det er ikke uvanlig at lysten på sex blir borte i en periode mens man venner seg til nye rutiner og kroppen reparerer seg selv. Hvis du har partner og føler på mindre lyst så er det lurt å fortsette å ha fysisk kontakt som kyss, klemmer og å ligge inntil hverandre selv om dere ikke har andre typer sex. Slik holdes intimiteten ved like.

Avhengig av hva slags type operasjon du har hatt så kan det hende at nervetråder, blodkar eller bekkenbunnen bli påvirket, enten midlertidlig eller permanent. Hvis du liker analsex og det er aktuelt å fjerne endetarmen så kan det være lurt å snakke med lege før operasjonen om det er mulig å beholde den for å kunne fortsette den delen av sexlivet. Etterspør informasjon om hvordan din seksualitet eller fruktbarhet kan bli påvirket, og oppsøk sexolog eller sykehuset hvis du merker tap av følelse eller funksjon.

Stomien skal tåle seksuell aktivitet. Kanskje føles det litt keitete med posen i begynnelsen, men ha sex når du har lyst til det. Etter hvert lærer du å stole på at det ikke skjer noe negativt og venner du deg til at posen er der. Velg gjerne en stilling som ikke legger trykk på stomien eller posen, tenk på at det gjerne er mest aktivitet og luft i 1-1,5 time etter måltider, eller sett på propp eller bytt pose rett før sex.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

4 / 5. 3

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This