5
(1)

Antallet aborter fortsetter å minske i Sverige og mest av alt blant tenåringer. I fjor ble det registrert 34.000 aborter, en nedgang på 1.500.

Nedgangen er på linje med tidligere år, og den svenske Socialstyrelsen vet ikke om pandemien har hatt noen påvirkning.

Samtidig som antallet aborter har gått ned har bruken av langtidsvirkende prevensjon som hormonspiral og såkalt p-stav økt. Slike prevensjonsmidler har vært gratis for kvinner under 21 år siden 2017.

I 2010 ble det registrert 21 aborter per 1.000 jenter i aldersgruppen 15 til 19 år. I fjor var tallet rundt ni. Det har ikke vært gjennomført så få aborter som i fjor siden 2004.

– Det er gledelig ettersom det er noe man har arbeidet for. Det er jo bedre med velfungerende prevensjonsmidler enn aborter, sier Inga-Maj Andersson ved Socialstyrelsen.

Samtidig som antallet har gått ned, har tilgjengeligheten på aborter økt, ettersom kvinnen ikke trenger å dra på sykehus for å gjennomføre abort, men kan være hjemme.

Det store flertallet av abortene, 96 prosent, var såkalte medisinske aborter. Det innebærer at graviditeten avbrytes med legemiddelbehandling i to steg.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 1

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This