Retningslinjer og språkregler for Seksualitet24.no

Språkregler er ikke til for å gjøre din skrivejobb vanskelig, og de er ikke til for å begrense din skrivestil eller kreativitet. Skriveregler er til for å «uniformere» leseopplevelsen for de som besøker nettstedet, det gir en viss trygghet, seriøsitet og vi vet alle at flesteparten av oss liker det som er kjent eller gjenkjennelig. For eksempel har strømmetjenester som Netflix og Disney+ store manualer med språkregler. Det er for at teksten i seg selv ikke skal være forstyrrende, man skal nyte filmen, eller i vårt tilfelle, innholdet i teksten. Les gjennom denne teksten én gang, noter deg de punktene der du tenker «aha, det har jeg ikke tenkt på før,» og gi deg så i gang med skrivingen.

Norsk stavekontroll
Vi kan starte med en aldri så liten, men likevel viktig, detalj. Seksualitet24.no er et norsk nettsted, vi skriver på norsk, bokmål eller nynorsk, og vi forholder oss til norske skriveregler. Når du skriver, enten det er fagtekst eller prosa, blogginnlegg eller artikkel, sett stavekontrollen på den målformen du bruker. Mange har stavekontrollen stående på engelsk/amerikansk engelsk, noe som følger med når du leverer inn teksten til oss.

Bruk av ord
Vi skriver pikk og fitte når det faller seg naturlig, og vi skriver penis og vulva/vagina når det er naturlig.

Pronomen
Hun, han eller hen? Vi ønsker å bruke et inkluderende og mangfoldig språk, samtidig som den som skriver får bruke den stilen og de ordene som faller naturlig for vedkommende.

Norsk tegnsetting
Dersom du bruker et annet språk enn norsk på stavekontrollen følger tegnsettingen med sin tekst. Norske hermetegn ser «sånn» ut, ikke “sånn”.

Tekst skal ikke formatteres
Når du leverer tekst skal alt, både overskrift, eventuelle mellomtitler og hovedteksten være i samme skriftform og størrelse. Og ingen fargelegging av titler og så videre. Bruker du et nettskjema for innlevering av tekst (for eksempel noveller) så forhold deg til det som står i skjemaet.

Vi fremhever navn
Enten det er en sak fra NTB eller fra vår faste Dagens Tips-skribent Aud Jektvik, så fremhever vi egennavn på medier, bedrifter, land, organisasjoner og personer.

Vi ROPER ikke med bokstaver
For å gjøre en tekst mest mulig lesevennlig ROPER vi ikke med store bokstaver, men fremhever med fet tekst eller tekst i kursiv.

Tall
Alle tall til og med tolv skriver med bokstaver, alle andre skrives med tall. Unntak kan være rangering, når små tall står sammen med store og så videre.

Tekniske tegn
Vi skriver prosent med bokstaver, ikke som %. Dollar og euro skrives med bokstaver, ikke $ og €. Kvadratmeter skrives kvm. Kilometer skrives fullt ut. Vi prøver å bruke kroner i stedet for Kr. og NOK.

Forkortelser
Så lenge det ikke er snakk om WWF, NAF, OL og andre forkortelser som brukes som egennavn, så skriver vi f.eks. for eksempel, og så videre og med hensyn til fullt ut.

Stammespråk
Prøv å unngå stammespråk, selv i de tilfellene det er snakk om fagartikler. Vi skal selvsagt beholde en faglig tone, men vi vil at flest mulig av våre lesere skal skjønne hva de lesere. Ikke vær redd for å forklare ord som er lite brukt. Her er det selvsagt snakk om en språklig balansegang, og det er noe du må kjenne på selv. Noen ganger passer det i den stilen du har valgt for blogginnlegget og noen ganger er det viktig å bruke faglige uttrykk for å være presis i fremstillingen av en sak. Dersom du ikke vil ødelegge flyten i tekst med «noe som betyr…» så kan du bruke * og forklare under teksten.

Andre språk
Én og annen gang kan det hende vi slipper til en engelsk, svensk eller dansk tekst, men det er unntaksvis og når den som har skrevet teksten insisterer på at den skal være på en av disse språkene.

Ytringsfrihet
Seksualitet24 oppholder prinsippet om ytringsfrihet med det ansvaret det innebærer. Vi forholder oss generelt til norsk lov, og tar høyde for at noe av teksten som publiseres kan oppfattes som provoserende eller utfordrende for en eller flere personer. Ut over dette kan det også være greit å minne om at vi er redaktørstyrt media som forholder seg til Vær Varsom- og Redaktørplakaten.

Og den viktigste regelen av dem alle: Det finnes alltid et unntak!

Denne siden oppdateres jevnlig etter innspill fra våre skribenter, lesere og redaksjonen. Den ble sist oppdatert 13.02.21 15:21

ORDLISTER

Norsk ordliste (Bokmål/Nynorsk)

Det norske akademis ordbok

 

LEVERING AV TEKST

For deling via disk:
epost@seksualitet24.no

Artikler og blogger:
Skjema for redaksjonelle tekster
(Anonyme bloggere har egen epost)

Erotiske noveller:
Skjema for noveller

Share This