5
(2)

Har du barn så er det lurt å starte så tidlig som mulig å lære dem om samtykke. For at hun, han eller hen skal få et godt sexliv er det viktig å kunne spørre om og gi samtykke på en god måte.

Det er uvant å tenke på at barna skal utforske sex sammen med seg selv og andre, men hvis de har med seg gode verdier og kunnskap hjemmefra, så blir livet deres så mye enklere. Mange av oss har nok minner om keitete opplevelser som kunne vært unngått hvis vi hadde lært å kommunisere bedre om sex.

En måte å lære bort på er å være et godt eksempel selv. Spør om du kan gi en klem og respekter svaret du får. Slik lærer barnet tidlig at det bestemmer selv om noen får ta på dem, og når man begynner å snakke om seksualitet så er det lett å overføre kunnskapen til et nytt område. Det å ha kontinuerlige samtaler om hva som føles godt og hva som føles feil hjelper barnet til å gjenkjenne sine grenser og ønsker.

Det er viktig at de lærer at samtykke kan gis og trekkes tilbake på mange ulike måter. Hvis man spør noen om de vil leke og de trekker seg unna eller blir passive, er dette et nei. Et samtykke bør være et tydelig, verbalt ja. I hvert fall hvis man ikke kjenner hverandre godt. Et samtykke gjelder også bare for den situasjonen eller handlingen, og kan trekkes tilbake når som helst.

Unngå stereotypiske kjønnsroller når du snakker om samtykke. Har du en jente så snakk om nytelse, glede ved seksuell utforskning og at det er lov til å si ja til sex.

Ikke bare at man må si nei hvis det er noe man ikke vil. Har du en gutt så lær ham at hans nei skal respekteres på lik linje med alle andres, og at det å ha ereksjon ikke er et samtykke. Ikke bare at de skal respektere andres nei.

Forskning viser at ungdom som har fått en sexpositiv seksualundervisning med fokus på samtykke og grensesetting debuterer senere enn andre og sjeldnere blir ufrivillig gravide. De er også mer fornøyde med sexlivet sitt som voksne.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 2

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This