5
(5)

Ved riktig bruk gir kondomer over 90% sikkerhet mot graviditet. Det er viktig å huske på at stort sett ingen prevensjonsmidler er 100% sikre, men kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer. Derfor bør du bruke kondom i tillegg hvis du bruker et annet prevensjonsmiddel.

Hvis du har penis, eller har sex med mennesker som har det, så er det lurt å ha noen kondomer liggende. Det er alles ansvar å beskytte seg selv og andre mot kjønnssykdommer og uønsket graviditet.

Mange kvie seg for å spørre om kondombruk. De er redde for at det skal bli oppfattet som at de tror at partneren har en kjønnssykdom, noe som dessverre er tabubelagt.

Kjønnsykdommer er ikke noe å skamme seg over

For det første så vet vi at svært mange av oss vil ha en eller flere kjønnsykdommer i løpet av livet. Det er ikke noe å skamme seg over, men det er lurt å forebygge for å unngå å få dem.

Noen av disse sykdommene har få eller ingen symptomer, så det å spørre betyr ikke at det ser ut som om det er noe galt. Det å spørre betyr heller ikke at man antar noe om hvor mange tidligere partnere den/de andre har hatt, eller at man nedvurderer dem på noen måte.

Kondomer bør ikke bare brukes når man har mistanke om at noen er syk, men alltid, og særlig med nye partnere.

I stedet for å spørre om man skal bruke kondom kan det ofte være like greit å bare ta den på hvis man har penis, eller å vise at man har kondomer og si at man ønsker å bruke det.

Hvis partner ikke vil bruke kondom så anbefaler jeg å ikke ha sex med dem. Skal man ha sex uten kondom så bør alle deltagere være testet for seksuelt overførbare sykdommer etter forrige partner og samtykke tydelig til det på forhånd.

En liten dråpe gjør det mer behagelig

Et tips for å gjøre kondombruk mer behagelig er å ta en dråpe med vannbasert glidemiddel på penishodet før man setter på kondomet.

Bruk gjerne glidemiddel som vanlig ved vaginal- eller analsex også. Man kan også prøve seg fram med ulike tykkelser på kondomet, ulike merker og med eller uten nupper.

Hvis man opplever at kondomet føles ubehagelig på, så kan det skyldes at den ikke er riktig størrelse. Kondomer har oftest lik lengde (som er mer enn lang nok til de fleste peniser), men ulik vidde.

På baksiden av kondompakken står det et mål (stort sett mellom 48 og 63). Dette forteller hvor mange millimeter lang åpningen på kondomet er når den er klemt flat. Hvis kondomet strammer rundt penisroten kan det være lurt å lete etter et kondommerke med et litt større mål.

Sklir kondomet av, så kan det lønne seg å se etter et med mindre mål. Slik kan man prøve seg fram til riktig diameter.

Øv deg gjerne før du har sex første gang

Den første gangen du bruker kondom bør ikke være den første gangen du har sex med partner. Øv gjerne på å sette på kondom til du er helt trygg på det, og onaner deg til utløsning med kondom på.

Hvis man opplever å miste ereksjonen når man setter på en kondom, eller ikke får utløsning, så kan det skyldes at det er en uvant følelse. Da hjelper det å øve.

Husk at kondomer passer fint til å brukes på fingre, sexleketøy, med mer også. Bruk gjerne kondom ved oralsex fordi det er noen seksuelt overførbare sykdommer som kan smitte på den måten.

Klipper du den opp, så blir den til en liten slikkelapp, og kondomer bør brukes både ved oralsex, analsex og andre typer sex. Bytter man fra analsex til vaginal- eller oralsex, eller bytter partner underveis så bør man også bytte kondom.

Hvordan bruke et kondom:

1. Åpne emballasjen forsiktig. Hvis kondomet blir skadet av en negl eller noe annet skarpt, så må den kasseres.

2. Rull ut kondomet litt slik at du ser tydelig hvilken vei den skal rulles på.

3. Klem luften ut av «tuppen» ved å klype på den. Den er der for å ta i mot sæden hvis man får utløsning.

4. Hvis du har forhud, trekk den tilbake.

5. Rull kondomet på. (3, 4 og 5 gjøres sammenhengende)

6. Etter eventuelt utløsning, hold kondomet på plass mens du drar penis forsiktig ut.

7. Kondomet skal bare brukes en gang, og da under hele samleiet.

8. Kast kondomet i søppelbøtta, og ikke i do.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 5

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This