5
(2)

KOMMENTAR: Espen Ottosen i Norsk Luthersk Misjonssamband mener NRK seksualiserer barn ved å legge ut video av tiåringen Guro som forelsker seg i både jenter og gutter.

«Det er trist fordi det er en seksualisering av barn, og jeg hadde forventet at NRK beskyttet et barn mot seg selv i en slik situasjon,» sier Ottosen til avisa Dagen.

Det som virkelig er trist er hvordan Espen Ottosen avslører seg selv og sin kunnskapsløshet.

For hva har vel en 10-årings forelskelse med sex og seksualisering å gjøre?

Barn, ungdom og voksne er – og skal være – på forskjellige nivåer når det gjelder sine seksuelle manuskript, og det virker som Ottosen faktisk avviser eller i alle fall ikke respekterer barns utviklingstrinn.

Forelskelse er riktignok en del av vår store og komplekse seksualitet, men fra vi blir født og frem til vi trekker vårt siste åndedrag forandrer og utvikler vår seksualitet seg i takt med alder og erfaring.

Barn «forelsker» seg i mennesker, de knytter seg følelsesmessig til barn på sin egen alder, til voksne, til barnevakten, til læreren, til idrettshelter og andre idoler. De opplever sjalusi og glede, skuffelse og sorg – men å tillegge en 10-åring seksuelle kvaliteter som går inn under den kristne doktrinen for synd og skam er å trekke det vel lagt.

Om man da ikke selv seksualiserer barn ut fra en manglende forståelse for seksualitetens mangfold og utviklingsnivåer, og tillegger dem både synd og skam, i en hvilken som helst religion sitt navn.

La barn få forelske seg i hvem de vil. La gutter løpe rundt i kjoler og la jenter få bygge trehytter i skogen. De skal en dag vokse opp og bli voksne, forstandige, trygge mennesker, og det siste vi bør gjøre er å påføre dem synd og skam mens de utforsker og oppdager livet.

Barn trenger kloke voksne som er trygge i sin egen seksualitet. Som lar barn få være barn, og som beskytter dem mot andre voksne som ikke skjønner hvor grensen går mellom ung og voksen seksualitet.

Espen Ottosen beskylder NRK for å seksualisere barn. Opplysning, kunnskap og mangfold kan være skremmende for noen. Selv forfekter han et syn på barns seksualitet som er ganske forstyrrende. Og han kobler seksualitet, forelskelse, begjær og sex på en ubehagelig måte.

I de aller fleste tilfeller så stilles ikke barn og voksne på samme nivå. Tobakk og alkohol finnes, men barn får verken røyke eller drikke. Det finnes både biler og motorsykler, men barn får kun sitte på eller blir henvist til å sykle. Filmer er det masse av, noen har voksen aldersgrense, andre er barnefilmer. Det samme gjelder sex og seksualitet. I Norge har vi en seksuell lavalder på 16 år, men de fleste unge venter faktisk til de er både 17, 18, 19 og 20 år.

Mange tenker på sex kun som penetrerende samleie mellom mann og kvinne. Da blir det fort krøll når man skal ta for seg andre aspekter ved seksualiteten.

Dersom man har et anstrengt forhold til sin egen seksualitet eller mangler kunnskap, så er det lett å konkludere feil og det kan oppstå tankefeil når man fokuserer bare på et lite begrenset område på et stort og omfattende fagfelt.

Barn og voksne er forskjellige. Barns tanker er ærlige, rene og uskyldige, ikke la oss smusse dem til med skitne, voksne tanker.

Les også: 

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 2

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This