5
(4)

Sjalusi er noe nesten alle kjenner på i løpet av livet. Det kan være sjalusi rettet mot for eksempel kollegaer, venner eller søsken. Men hva gjør man med sjalusien i romantiske og/eller seksuelle forhold?

Sjalusi blir ofte opphøyet som et sikkert tegn på kjærlighet i vår kultur. Vi prøver å se om noen vi er interesserte i blir sjalu når vi gir oppmerksomhet til andre, tenker at vi kan være sikre på at en partner elsker oss hvis de blir sinte på noen som sjekker oss opp, og et vanlig råd for å vekke døsende kjærlighet er å gjøre den andre sjalu. Men er dette egentlig tegn på kjærlighet, eller handler det mer om å beskytte ryktet sitt, å ikke virke forsmådd, eller lignende?

Sjalusi kan være en del av et kjærlighetsuttrykk, men det er sjelden sunt. Noen klarer å tøyle sjalusien og bruke den i rollespill eller leke med å utløse eiesyke hos partner og så trygge hverandre etterpå. Dessverre så er det få som har et så bevisst forhold til sjalusien at de kan snurre den rundt lillefingeren uten at det påvirker relasjonen negativt.

Når du føler deg eiesyk så handler det ofte om et udekket behov. For eksempel at man hadde forventet partners oppmerksomhet, men så flørter hen litt med noen andre, eller at man ikke føler seg trygg på at partner ikke ville vært utro. Finn ut hva det er du trenger og forsøk å få dekket behovet. Noen ganger må man også justere forventningene sine til hva et annet menneske kan gjøre eller være for en. Det er for eksempel ikke vanlig at partner kan gi oss all bekreftelsen vi trenger, så vi blir nødt til å søke den på jobb, hos venner eller familie også.

 Eiesyke løses ved å gi tillit. Det er utfordrende å gi tillit når man ikke er sikker på om mottakeren vil være tilliten verdig, men slik er relasjoner. Det er alltid en risiko for å bli såret, men man må ta sjansen hvis man vil bygge tillit og et godt forhold. Hvis noen bryter en avtale, så er det et valg de har tatt, og ikke din skyld.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 4

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This