Sikre perioder har blitt brukt som prevensjon siden lenge før det fantes andre alternativer. Det går ut på at en ikke har ubeskyttet sex i perioden like før, under, og like etter eggløsning.
Nå finnes det også apper hvor man mater inn temperaturmålinger som skal kunne forutsi når man ikke kan bli gravid.
Ca. én av ti blir gravide i løpet av et år med denne metoden, og det er mye jobb å logge temperaturen, om du har hatt ubeskyttet sex og andre opplysninger i appen.
Det at temperaturen går opp bittelitt når man har eggløsning er sant, men det er for mange variabler til at dette bør brukes som prevensjon.
I realiteten kan man bli gravid i nesten hele syklusen fordi sæd kan overleve en stund inne i vagina.
Man bør kun bruke sikre perioder som metode dersom det ikke er så farlig om en blir gravid. Dersom man bruker denne metoden vil det være omtrent 10-20 dager i måneden en ikke kan ha ubeskyttet sex, og det vil være et for høyt antall dager for mange. Metoden egner seg ekstra dårlig dersom en er under 30 år eller har uregelmessig menstruasjon.
En kan finne ut når en har eggløsning ved å måle temperatur fordi kroppstemperaturen øker noe under eggløsning, å se på kalenderen når det er 12-14 dager til neste menstruasjon skal starte, eller ved å ta urinprøve med test som kjøpes på apotek.
Vi anbefaler å heller bruke disse metodene for å finne ut når man lettest kan bli gravid når man prøver å bli det.
Dagens tips er derfor å bruke sikrere prevensjonsmidler som for eksempel p-piller, kondomer, p-stav eller spiral hvis man ikke vil bli gravid.