5
(4)

Sementskulptur av egen penis, redsel for å «runke seg tom» og barn med fotfetisj, jo da, våre sexologer har sett og hørt det meste.

I en undersøkelse gjennomført av Seksualitet24 blant NACS-autoriserte norske sexologer spurte vi blant annet etter tilfeller og opplevelser som sexologene husket spesielt.

Menneskets seksualitet og seksualitets spekter er omfattende og innholdsrik, men ofte tenker hver og en av oss at «det er bare meg som er sånn, tenker sånn, liker sånn».

Som regel oppsøker man helsepersonell som for eksempel sexologer, når det er noe som ikke er som man ønsker at det skal være.

Tidligere var det mange som oppsøkte hjelp fordi de ville bli kvitt sin homoseksualitet, og i dag er det mange som tar kontakt for å håndtere utfordringer rundt det å være en transperson. Dette er likevel tilstander og utfordringer som i dagens samfunn blir sett på som både normale, akseptable og egentlig ikke verken sykdom eller helseproblemer, selv om det kan påvirke fysisk, mental og seksuell helse.

Det er bare noen år siden Verdens helseorganisasjon friskmeldte mennesker som liker BDSM og som har fetisjer. Dette ansees nå som å være innenfor det normale, akseptable og friske, innenfor det seksuelle mangfoldet.

Det å oppsøke en lege, psykolog eller sexolog er personlig, og årsaken til at man tar kontakt er basert på egne subjektive oppfatninger av hva som er ok og ikke – litt på samme måte som noen mener de trenger penicillin når de får litt feber, mens andre ikke går til legen før det bokstavelig talt stor om livet.

Noen av eksemplene vil nok kunne klassifiseres som noe mer enn bare seksuelle utfordringer, mens andre helt klart kommer inn under områder innen seksualiteten som ikke betraktes som avvik eller sykdom.

Det problemstillingene som de aller, aller fleste sexologene oppgir som de mest vanlige er mangel på lyst, smerter under samleie (som regel kvinner) og problemer med reisning (hos menn). (Les mer om dette i en senere artikkel fra undersøkelsen.)

Men seksualiteten er mangfoldig, her er andre eksempler på hva sexologene har måttet ta stilling til. (NB! Av hensyn til de som har svart på spørsmålene og eksemplene, er referanser til sted, alder og kjønn enten utelatt eller eventuelt endret av redaksjonen. Bare der kjønn og alder er av betydning for eksemplet og det ikke er fare for at noen kan bli gjenkjent er denne informasjonen beholdt.)

 • Jeg ble en gang oppsøkt av en mann som var avhengig av å ligge med prostituerte for å få orgasme. For han var det nødvendig å kunne betale partneren (kvinnen) for å oppnå lyst og seksuell tilfredsstillelse.
 • En gang hadde jeg en pasient som bare fikk orgasme dersom han fikk gå og plaske i sølepytter med dress og pensko. Når han ble våt på beina kom han uten en gang å ta på seg selv.
 • Jeg jobber en del med personer som begår seksuelle overgrep. Jeg husker spesielt en ung mann som forgrep seg på unge gutter og som skamferte ofrenes kjønnsorgan uten å ha sex med dem. Årsaken var at han selv hadde en «så stygg og unormal pikk». Ved nærmere ettersyn visste det seg at den var helt normal på alle mulige måter, bortsett fra at den skrånet litt oppover som for så vidt også er helt normalt.
 • Jeg hadde en pasient, en mann, som etter et operativt inngrep ikke var i stand til å ejakulere. Under rehabiliteringen etter operasjonen oppdaget han at han fikk et bedre sexliv uten presset med å måtte ejakulere.
 • Jeg ble kontaktet av en mann som klaget over sterke smerter under onani. Han var omskåret. Han var ofte kåt og onanerte minst to ganger om dagen, men han opplevde også store smerter. Løsningen ble noe så enkelt som å bruke glidekrem. Han hadde overhodet aldri tenkt på å bruke glidemiddel for å redusere friksjonen ved å «tørrunke».
 •  Jeg husker en pasient som fikk det for seg å mure inn kjønnsorganet i sement. Han måtte på sykehus for å få av den stivnede sementen. Vedkommende gjorde dette flere ganger, og fikk store fysiske skader. Det var også en utfordring at husets avløpssystem gikk tett på grunn av størknet sement.
 • Jeg hadde en mannlig pasient som aldri følte at han ble seksuelt tilfredsstilt dersom ikke hans partner (kone) sparket ham i ballene. De fleste menn ville nok hatt problemer med å få reisning etter slik behandling, men for ham var det en nødvendighet.
 • Jeg husker en klient som hadde flere utfordringer med sexlivet sitt, og de skal jeg ikke gå nærmere inn på, men han hadde en liten særegenhet som jeg synes var morsom; når han hadde hatt sex med sine partnere insisterte han på å bytte truse med dem.

Flere sexologer nevner at de har hatt pasienter som har hatt porno som referanse i sitt eget sexliv, og dermed opplever at de har hatt et dårlig fungerende sexliv. Det er ikke alltid det er størrelsen, utholdenheten eller kroppsbildet som utfordringen.

En sexolog fortalte (utenom undersøkelsen) at hun måtte forklare paret som kom i terapi at mannen måtte komme inne i kvinnen, og altså ikke i ansiktet, på brystene eller lignende, for at hun skulle bli gravid.

 • Jeg husker en transperson som etter operasjon (fra mann til kvinne) fikk bleiefetisj. Fetisjen gjorde seg gjeldende 24/7.
 • En gang ble jeg kontaktet av en person som var leder for en stor bedrift. Han hadde stor innflytelse og ansvar for mange menneskers arbeidsplasser. Han var hetero og hadde egne voksne barn. Seksuelt likte han selv å bli stelt med som et lite barn, blant annet ved å bruke bleier og tisse i dem, og sutte på en smokk. Det største problemet for ham var skamfølelsen og hva som ville skje dersom noe oppdaget hans lyster.
 • Det jeg husker best er en gutt på under ti år som med stjerner i øynene tryglet om å få ta på føttene mine. Da jeg nektet ham det ville han stryke på min skitne, utsvettede sandaler.
 • Det er forbausende hvor mange menn som blir småforelsket i sexologen, og tror at sexologen jobber på en helt annen måte. Det å ha en tillatende samtalstone om seksualitet, gjør nok at mange menn blir litt forvirret og tror at det er mer å hente.
 •  Jeg hadde en gang en mann inne til konsultasjon som var svært frustrert fordi han kan trodde han ikke kunne onanere regelmessig med fare for å «bruke opp sædcellene» sine i frykt for å ikke kunne bli far. Lettelsen var stor da jeg kunne fortelle at han kunne onanere så ofte han ville, og at kroppen ville produsere nye sædceller. 

Dette er et utvalg av de forskjellige eksemplene som sexologene har opplevd, og det er kanskje verdt å merke seg at de i de alle fleste tilfellene er det menn som er klienter. Er det en tilfeldighet? Eller er det slik at det er menn som har de mest ekstreme utfordringene. Blir kvinners problemer med mangel på lyst og smerte under samleie borte blant mennenes problemer? Eller er ikke kvinner flinke nok til å søke hjelp for sine utfordringer?

En ting er i alle fall sikkert, det skal mye til for at «jeg er den eneste i verden som har dette problemet» og en sexolog har sett og hørt det meste.

Om du tenker du skal søke råd hos en autorisert sexolog, så er det med andre ord ingen grunn til å være verken sjenert eller skamfull. Og bare så det også er sagt, du trenger selvsagt ikke ha så ekstreme utfordringer som eksemplene i denne artikkelen.

ORDFORKLARINGER

BDSM står for bondage, disiplin/dominans, sadisme og masochisme. Dette er forskjellige former for sexlek der partene liker å dominere eller bli dominert. Alt skjer frivillig og med samtykke.

Fetisj er når du – veldig enkelt forklart – må gjøre noe, se noe eller ha noe for å bli kåt eller få orgasme. Du kan for eksempel bli kåt av føtter, nylonstrømper, pels, ballonger etc. En person som har en fetisj kan også bli kåt på helt vanlig vis, men vil nok ofte oppleve at det lille ekstra mangler.

NACS er en nordisk sexologiforening som har etablert en autorisasjonsordning. For å få autorisasjon som spesialist i sexologisk rådgivning eller spesialist i klinisk sexologi må man ha: Minimum treårig helse- eller sosialfaglig utdanning på høyskole/universitetsnivå, minimum 60 poeng videreutdanning i sexologi på høyskole/universitetsnivå, erfaring fra klinisk sexologisk arbeid og veiledning fra en erfaren kollega.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 4

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This