5
(3)

Norske sexologer opplever til stadighet at klienter trakasserer dem seksuelt og at de noen ganger kommer med svært utilslørte trusler.

En sexolog Seksualitet24 har snakket med forteller at hun får tilsendt cirka mellom 10 og 15 dickpicks fra forskjellige menn hver dag. Det blir over 100 dickpics i uka!

«Du blir etter hvert ganske flink til å slette bilder,» kommenterer hun.

De fleste som tar kontakt gir seg i sine bestrebelser etter å ha fått et kontant avslag, men noen blir også aggressive.

LES OGSÅ: -Det er mange der ute som verkeleg treng å få hjelp og råd frå ein sexolog

Reservert ovenfor mannlige klienter

Tone Haldorsen jobber som sexolog, og hun forteller at hun flere ganger har truet personer med politianmeldelse. Et par ganger har det vært så ille at det var like før hun gjorde alvor av trusselen, en person fortalte at «jeg vet hvor du bor. Nå skal jeg voldta deg!»

«Det virker som om noen menn tror at kvinner som jobber som sexologer er fritt vilt. I løpet av en uke mottar jeg flere titalls henvendelser fra useriøse menn som tror det er greit å sende dickpics og komme med seksuelt ladede kommenterer.

Det har gått så langt at jeg kjenner at jeg svarer menn som tar kontakt mye mer kort og konsist, nesten avvisende, fordi jeg forventer at henvendelsen ikke er seriøs. Dette er selvsagt trist for de mennene som faktisk er seriøse og som søker hjelp,» forteller Haldorsen til Seksualitet24.

Haldorsens erfaringer er langt fra unike. Hun forteller at hun i sitt omfattende nettverk av sexologer, i Norge og utlandet, inkludert de som driver med klinisk behandling, knapt kjenner en eneste kvinnelig sexolog som ikke har vært utsatt for seksuell trakassering.

Tror de er sexarbeidere

I en undersøkelse gjennomført blant sexologer i Norsk forening for klinisk sexologi (NFKS) for cirka et halv år siden, foretatt av Seksualitet24, forteller flesteparten av de spurte at de er blitt utsatt for seksuell trakassering gjennom jobben. I noen av tilfellene har sexologene også blitt kontaktet av personer som tror at de jobber som sexarbeidere og ikke som terapeuter.

Sexologene forteller at de har blitt utsatt for sextrakassering under terapi, og noen av tilfellene oppleves som veldig grenseoverskridende.

I noen tilfeller kan klienten gjennom sin seksualitet komme til å utsette sexologen for situasjoner som kan virke plagsomme eller belastende, mens det noen ganger kan være mer uskyldig og naivt. En sexolog forteller om en ung klient som ønsket å ta og lukte på føttene hennes, eller i alle fall sandalene hennes.

Tok kontakt privat

Silje Holtmon Akø som står oppført i Seksualitet24s Fagfolk-katalog skrev ved en feil inn sitt eget private mobilnummer i registreringsskjemaet som dermed ble publisert og lå ute på katalogen noen dager.

Akø opplevde at personer som helt klart ikke var på jakt etter en sexolog, men en seksuell opplevelse, tok kontakt med henne.

Dialogen var tydelig seksuelt ladet, og hun forstå at vedkommende i den andre enden var ute etter noe helt annet enn en vanlig konsultasjon.

Bleie i ansiktet

Flere sexologer tilbyr konsultasjon via videochatt. Dette er praktisk i disse koronatider, men det er også praktisk på grunn av lange avstander, og at det per i dag for eksempel finnes bare et hundretalls NACS-autoriserte sexologer i hele landet.

To sexologer har opplevd at en bleiefetisjist opprettet kontakt via bildenettprat, for så å gni seg i ansiktet med en bleie.

Flere forteller om klienter, alle sammen menn, som har tatt fram penis og runket på kamera eller de har hørt at vedkommende har masturbert mens de har pratet på telefon.

Skal ikke aksepteres

Svært mange sexologer har helsefaglig bakgrunn, og har tidligere jobbet i andre områder av helsevesenet. Også i disse jobbene melder flere av de som svarte på Seksualitet24 sin spørreundersøkelse om at de ble usatt for uønsket seksuell adferd.

En sexolog forteller at en del personer kanskje ser på det å jobbe som sexolog som en litt skitten, grisete og useriøs yrkesgruppe.

En annen forteller at hun har opplevd at en klient ble aggressiv da hun ga tydelige signaler om at det var snakk om terapi og konsultasjon, og at hun ikke kunne godta seksuelle tilnærmelser.

En av de mannlige sexologene skriver at han tenker at man må være forberedt på å komme inn på gråsoner når man jobber med et tema som går så tett inn på folkes private sfære, men at man som seriøs fagperson selvsagt ikke skal akseptere at klienter går over streken.

Noen ganger kan det være vanskelig å plukke opp at vedkommende som tar kontakt ikke har de beste hensikter med samtalen. I alle fall i begynnelsen. En typisk situasjon synes å være at en person, stort sett alltid en mann, tar kontakt fordi han forteller han har ereksjonsproblemer. Samtalen går greit til å begynne med, men så sender mannen et bilde av penisen som han etter sigende har problemer med. Sexologen sier i fra at det ikke er ok å sende slike bilder. Samtalen fortsetter, men så spør mannen kanskje om terapeuten kan sende bilde av sin vulva, «bare for å sjekke om den ligner på kona sin».

 

  • Har du tips, tilbakemeldinger eller kommentarer til saken, ta gjerne kontakt med oss via denne lenken.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 3

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This