5
(2)

Sexlysten vår kan være veldig forskjellig i ulike faser av livet. I perioder så kan den være nesten altoppslukende og distrahere oss fra andre viktige ting, og noen ganger kan jobb, omsorgsforpliktelser, kroppslige endringer og annet distrahere oss fra lysten.

Mange oppsøker hjelp for å finne tilbake til den spontane lysten som de har hatt tidligere. Den spontane lysten kan slå ned som et lynnedslag og gjøre oss klare for sex på et øyeblikk, men den er ikke bedre enn responsiv lyst av den grunn. Sexen man har etter responsiv lyst kan være minst like bra, selv om vi har en tendens til å opphøye den spontane lysten.

En av måtene å oppleve mer responsiv lyst på er å utnytte de øyeblikkene hvor man er åpen for å føle lyst. Du trenger ikke å allerede ha litt lyst, eller å begynne å ha sex for å se om du blir kåt. Føler du at du kunne tenke deg å få lyst, så kan det være fint å lese en erotisk novelle, å ta seg et bad og se om følelsen av vann mot hud vekker lysten, fantasere litt, eller å ta på seg klær som man føler seg sexy i. Kanskje vekker man sexlysten ved å slappe litt av og åpne seg for sensuelle inntrykk.

Snakk gjerne med partner(e) om hva dere kan gjøre hvis en av dere har lyst til å ha lyst. Kanskje kan partner gi en massasje, dere kan prøve litt øyekontakt og ikke- seksuell berøring, å legge bort mobiler og snakke litt om fantasier uten å ta på hverandre, og så videre. Vær tydelige på at dersom du etter hvert føler litt lyst, så kan dere gå videre litt etter litt. Ikke forhast dere.

Hvis lystfølelsen skulle forsvinne, så er det viktig å unngå å ha sex som man ikke vil ha. Prøv å kjenne etter om du føler skam for ikke å ha lyst, om du kjenner på en pliktfølelse, eller om det er noe konkret som forhindrer deg i å ha lyst. Hvis du føler noe av dette, så er det lurt å snakke med en sexolog. Det er ikke nødvendigvis noe galt i å ikke ha lyst, noen er for eksempel aseksuelle, eller man er i en forbigående travel periode, men det er viktig for både oss selv og eventuelle forhold å finne ut av hvorfor hvis lysten forsvinner plutselig, eller blir borte tilsynelatende uten grunn.

Fokuser på når du har lyst til å ha lyst. Er det på late søndagsmorgener, rett etter trening eller når du har nådd et mål? Da kan det være lurt å invitere partner(e) inn i disse stundene og finne ut om følelsen kan bli til lyst på sex. Det er viktig for å styrke lysten at alle parter vet at de kan avslutte når som helst uten at det får noen negative konsekvenser. Kanskje krever det noen forsøk å få tillit til at du ikke trenger å gjennomføre noe hvis du ikke vil, og så kan lysten blomstre igjen.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 2

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This