5
(4)

Mandag 8. februar fyller Sex og samfunn 50 år. I den forbindelse lanseres en dokumentarfilm om kampen for selvbestemt abort i Norge. «Vårt mål har alltid vært at den enkelte skal ha retten til å ta egne valg. Dessverre er dette en kamp vi fortsatt kjemper i dag» sier Maria Røsok, daglig leder.

Bland de mest restriktive i Europa

I forbindelse med Sex og samfunn sitt 50-årsjubileum slippes en dokumentar som forteller historien om dagens abortlov. Sex og samfunn ble opprettet 8. februar i 1971. Den gang hadde Norge en av de mest restriktive abortlovene i Europa. For å gjennomføre abort måtte det søkes til en abortnemnd. Det ble satt et ambisiøst mål; alle som kom inn av døra og som ønsket abort, skulle få hjelp til å utføre dette. Legene jobbet for å påvirke nemndene, og skapte et nettverk av leger som hadde samme oppfatning. De ansatte ble aktivister i abortkampen, og bidro til å kjempe frem Lov om selvbestemt abort som endelig ble vedtatt i 1978. 

«Vi ser dessverre mange likheter mellom kampen på 70-tallet og der vi er i dag. Vi mener at valget kun bør være opp til den gravide, som best kjenner sin egen situasjon og som dermed er best egnet til å ta beslutninger angående eget liv. Derfor mener vi at retten til selvbestemt abort bør utvides frem til uke 22,» sier Røsok.  

Sex og samfunn har vokst til å bli Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse. Da det hele startet ble klinikken stiftet på ideelt grunnlag. Overskriften den gangen var «Der leger jobber gratis». Klinikken ble ledet av Astor Reigstad (83), og han forteller: «Alle som ønsket abort, skulle få det. Det sørget vi for å få til. Allerede på åpningsdagen var det kjempelang kø og flere av oss jobba til klokka to om natta for å tømme lokalene.» 

Lanserer dokumentarfilm

De første ti årene gjennomførte klinikken rundt 51 000 konsultasjoner, det ble søkt om abort for om lag 9 800 uønskede gravide, og 20 000 pasienter fikk prevensjonsveiledning. 

Sex og samfunn har jobbet med retten til selvbestemmelse i 50 år, og har lenge ment at nemndsystemet ikke fungerer. På 70-tallet var det en kjent sak at mange kvinner ble behandlet dårlig og at det var store forskjeller mellom de ulike nemndene. Det hendte at de som jobbet på klinikken var kreative med folks bostedsadresser for å sørge for at den gravide endte i en nemnd der de fleste fikk innfridd ønsket om abort.

I dag må det søkes til nemnd for abort etter svangerskapsuke 12. Det å måtte møte i nemnd påfører ofte den gravide en stor og unødvendig belastning. For de som må avbryte et ønsket svangerskap på grunn av en alvorlig tilstand hos fosteret, kan dette oppfattes som helt uforståelig og urimelig. Nå er vi spent på årets valgkamp og håper at politikerne kommer på banen. Det er på tide med nye og nødvendige endringer i abortloven som passer til det århundret vi lever i. Vi sier som da: Fjern nemnda!  

Dokumentarfilmen lanseres på  Sex og samfunn sine nettsider kl. 10.00 mandag 8. februar. 

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 4

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This