5
(4)

Hvordan vi ser på oss selv påvirker våre relasjoner til andre.

Hvis du har et dårlig selvbilde eller ser på deg selv som lite verdt, så forventer du ofte mindre av de rundt deg. I verste fall så føler du ikke at du fortjener kjærlighet, oppmerksomhet eller nytelse.

Selvverd er et ord for hvordan du vurderer din egen verdi. Hvordan vi har blitt behandlet tidligere i livet kan påvirke hva slags selvverd vi har. Den kan bli lav hvis vi har vært utsatt for psykisk vold, mobbing, har blitt negativt påvirket av utseendepress eller ikke har følt oss sett av eller verdifull for andre. Har man blitt dårlig behandlet så kan man begynne å tro at man er verdiløs og ikke fortjener bedre.

Selvbilde er et begrep for hvordan du ser på deg selv. Selvbildet vårt påvirkes av at vi blir sammenlignet med andre på godt og vondt, skjønnhetsidealer, og hvordan vi blir møtt i ulike sammenhenger.

Hvis du har dårlig selvbilde eller lav selvverdi så er det verdt å jobbe med.

Det kan man gjøre sammen med en sexolog eller psykolog, eller på egenhånd. Du kan lære deg å sette grenser og føle at du fortjener å utforske din seksualitet på en positiv måte, å bli elsket og å bli respektert av andre.

Det er viktig å vite at det aldri er din feil hvis noen skulle utnytte eller manipulere deg. De fleste mennesker har gode intensjoner, og det er kun uflaks og overgripers ansvar hvis noen velger å gjøre deg vondt.

Husk at alle mennesker er likeverdige. Du er like mye verdt som alle andre, og fortjener å bli behandlet godt og å få respektert dine grenser.

 

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 4

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This