Er det noe vi mennesker har syslet med siden tidenes morgen så er det sex. Vi har holdt på i tusenvis av år, men hvor flinke er vi egentlig blitt?
I begynnelsen var for å sørge for artens overlevelse, men etter hvert som vi utviklet oss, har også den seksuelle leken og kommunikasjonen forandret seg.
Det er bare et problem, verden og samfunnet rundt oss utvikler seg stadig raskere, mens vi mennesker sliter med å henge med – kanskje spesielt når det gjelder seksualiteten og hvordan vi forholder oss til den.
Psykolog, sexolog og professor i sexologi Elsa Almås ved Universitetet i Agder, mener det haster med å komme på banen med et opplegg, en slags «voksenopplæring» for seksuell folkeskikk.
Mangel på seksuell folkeskikk i en krevende hverdag i et samfunn i stadig forandring, kan i beste fall føre til misforståelser og flaue opplevelser, i verste fall overgrep, seksuell trakassering og voldtekt.
Når det gjelder forplantningen – altså det vi startet å ha sex for i utgangspunktet – så skjer den i prinsippet på samme vis, den forutsetter verken god sex eller gjensidig orgasme.
Men når det gjelder resten av seksualiteten styres den av en rekke skrevne og uskrevne lover og regler, sosiale normer, følelser, forventninger og krav – og alt dette er mer eller mindre i stadig endring – er det rart vi sliter?
Ett eksempel: Nettdating. Hvordan skal vi egentlig forholde oss til apper som Tinder og Grindr? Hvor mye skal man fortelle om seg selv? Når er det riktig å bringe sex på banen? Når er det greit å sende det første vågale bildet? Glem det, mange sliter med å bestemme seg for hvem som først skal ta kontakt når det blir en match.
I utgangspunktet så har de aller fleste av oss sånn noenlunde kontroll på hva som er greit og ikke greit når det gjelder seksuell folkeskikk.
Men, som på de fleste andre områder i livet, det er ofte et godt stykke mellom teori og praksis. Stort bedre blir det ikke når vi i tillegg blander inn sosial usikkerhet, mangel på erfaring, alkohol, stoff, prestasjonsangst og dårlig kroppsbilde.
Så kan det være at mange av oss kanskje tror vi vet hva som gjelder, enten via oppdragelse eller påvirkning fra samfunnet rundt oss. Utfordringen er bare at dersom vi baserer våre holdninger på utdatert oppdragelse eller klisjéoppfatninger med tanke på kjønnsroller og likestilling, da er vi fort ute å kjøre igjen.
Resultatet er at mange ikke vet eller forstår hvordan de skal forholde seg i den seksuelle dialogen, flørten, leken og spillet.
Noen sender kanskje ut feil signaler, mens andre mistolker signaler, vi kommer ut av synk og kommunikasjonen bryter sammen. Dette kan føre til flaue, ubehagelige og noen ganger farlige situasjoner, mener professor Almås.