0
(0)

Når vi snakker om seksuell folkeskikk så tenker mange kanskje først og fremst på den som er på sjekker’n.

Elsa Almås, professor i sexologi ved Universitet i Agder mener at også den som blir sjekket må utvise seksuell folkeskikk.

Viktig med gjensidig respekt
En person som henvender seg til en annen person, i den hensikt å flørte, sjekke opp eller antyde muligheten for seksuell aktivitet, skal selvsagt utvise seksuell folkeskikk og oppføre seg der etter.

Men, den som ønsker å avvise et slikt initiativ, har også et ansvar for å utvise samme takt og tone. Ellers kommer man fort inn i en vond sirkel som det kan bli vanskelig å komme ut av, mener Almås.

Hun grunngir dette med at mange oppfører seg keitete, usikkert og noen ganger dumt og upassende fordi de er redd for å bli avvist.

En ting er å få et realt og tydelig «nei, takk», men om den som avviser initiativet enten er utydelig eller respektløs, så kan det føre til uønskede situasjoner.

Både det å være tydelig, ærlig og respektfull er en del av det å vise seksuell folkeskikk, mener Almås.

Dersom man selv ønsker å bli behandlet på en hyggelig måte og med respekt, så ligger det jo i kortene at man også selv bør oppføre seg slik man vil at andre skal oppføre seg mot en selv.

Det å kjefte på eller latterliggjøre den som tar et initiativ, er ikke å vise seksuell folkeskikk.

Et nei er et nei
Så er det også viktig å understreke at dersom en person har vært både tydelig og respektfull, så gjelder den viktigste sjekkeregelen av dem alle: Et «nei» er og blir et «nei».

Almås mener ikke at man skal diktere hvordan folk skal kle seg eller oppføre seg på, men seksuell folkeskikk handler også mye om kommunikasjon.

Det er viktig å huske på at ikke alle alltid er klar over hvilke signaler de sender ut, enten det er ved måten man oppfører seg på, kler seg på, steder man oppsøker, og så videre.

En heterofil mann som oppsøker en bar for homofile og kanskje viser fram sommerkroppen med en stram t-skjorte, vil nødvendigvis måtte forvente at en eller annen mann tar kontakt i løpet av kvelden.

En kvinne som velger å vise mye hud på en nattklubb med mye menn der det drikkes en del alkohol, vil måtte forvente å få en del kommentarer i løpet av kvelden.

Dersom de synes oppmerksomheten er plagsom bør de kanskje både kle seg annerledes og gå andre steder. Dersom de derimot setter pris på oppmerksomheten, er det bare å sole seg i de beundrende blikkene. De er selvsagt i sin fulle rett til å takke nei til forslag og flørting, men de bør gjøre det på en tydelig, ærlig og real måte.

Almås er klar over at begrepet «seksuell folkeskikk» kan oppleves som naivt, samtidig så mener hun at dette er et viktig begrep for å oppnå et sexpositivt samfunn som kjennetegnes av trygghet og respekt.

 

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

0 / 5. 0

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This