5
(3)

Multippel sklerose (MS) påvirker kommunikasjonen mellom hjernen og nervene. Dette kan påvirke evnen til å få orgasme, å oppfatte berøring som behagelig eller vond, og flere andre prosesser.

De av oss som har MS kan oppleve å få muskelspasmer, fatigue, inkontinens, og mer. Alle disse symptomene kan påvirke seksualiteten, men dagens tips handler om hva man kan gjøre for å ha et så godt sexliv som mulig.

Det kan være lurt å oppsøke en sexologisk rådgiver eller klinisk sexolog for å få skreddersydde råd og tips. Da kan du fortelle om hvordan sykdommen påvirker akkurat deg, og få hjelp ut fra dine behov.

Har du nedsatt følsomhet eller utfordringer med å oppnå orgasme så kan du ha god effekt av et seksuelt hjelpemiddel som en vibrator eller noe annet som kan gi mer eller kraftigere stimuli. Det finnes mange typer å velge mellom. For eksempel fingervibratorer og vibratorer som kan legges i trusa med fjernkontroll.

Urinlekkasje kan reduseres eller gjøres mindre plagsomt ved å legge en kladd eller noe annet absorberende der man skal ha sex, man kan forsøke å planlegge toalettbesøk og gjøre kegeløvelser.

Ved orgasmeproblemer anbefaler vi mer flørt, mer fantasi og mer tid. Bruk gjerne mer tid på berøring, å teste ulike typer stimuli og bli kjent med kroppen. En vibrator eller en ny stilling  kan også hjelpe.

Har man mindre lyst på sex så kan det være bra med lystbetont fysisk aktivitet. God kommunikasjon for å utelukke eller avdekke utfordringer er viktig. Kanskje er man skikkelig stressa, eller nydiagnosert og trenger litt tid til å akklimatisere seg. Fortsett med å ta på hverandre og nyte selv om det kanskje ikke fører til sex eller orgasme. Sammen med lege kan man se på medikamenter man tar og eventuelt bytte ut legemidler som kan gi mindre sexlyst.

Smerter ved sex er relativt utbredt. Det er viktig å identifisere kilden til smerten og forsøke å behandle den. Kanskje er smertestillende en vei å gå, i hvert fall i en periode, men det er viktig å kun gjøre det i samråd med lege eller sexolog slik at man ikke gjør vondt verre. For noen vil det være nyttig å bruke dilatorer.

Har du fatigue så anbefaler vi å prioritere så gode søvnrutiner som mulig. Legg gjerne sex til tidspunkt hvor du har mer overskudd, for eksempel på morgenen. Medikamentell behandling kan også hjelpe.

Ved spasmer så kan relativt harde puter som støtter opp og gjør at man kan slappe mer av i kroppen være et godt hjelpemiddel. Strekkøvelser kan bidra til at man får spasmer sjeldnere, og det finnes også medisiner som kan hjelpe.

Reisningsproblemer kan være psykisk eller fysisk betinget. Dersom de er psykisk betinget så kan samtaler med sexolog eller å redusere press eller stress hjelpe. Hvis de er fysiske så kan en penispumpe eller medikamenter være nyttig.

Åpenhet og kommunikasjon med partner(e) er alltid bra. Det å bli møtt med forståelse og å jobbe sammen for at ting skal bli bedre er viktig.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 3

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This