De færreste av oss kan vel med hånden på hjertet si at vi setter særlig pris på korona-restriksjoner, karantene og isolasjon. Enten man nå er singel eller i forhold, kan likevel en tid i isolasjon hjelpe på både sexlivet og selvinnsikten, mener Tore Holte Follestad, leder i Norsk Forening for Klinisk sexologi.
– Når vi nå engang er kommet i en situasjon der hverdagen byr på begrensninger og restriksjoner, så finnes det også noe positivt å hente ut av dette, uttaler sykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning Tore Holte Follestad til Seksualitet24.
– Enten man sitter der alene eller korona-fast med partner og familie, så er dette en periode der man kan rette lyskasteren innover, gå i seg selv, kanskje gjenoppdage seg selv, og til og med nullstille seg, mener Follestad.
– Hva tenker du denne lyskasteren vil lyse opp?
– Når hverdagen ikke lenger er så travel og man får mer tid til rådighet, selv om det er ufrivillig, så kan det være greit å løfte blikket opp fra det kjente og vante, og utforske seksualiteten.
ONANI FORBEDRER SEXLIVET
– Er man alene kan man for eksempel finne nye måter å onanere på. Når hverdagen blir mer normal og du igjen treffer andre, så kan denne øvelsen faktisk gjøre at du får det bedre seksuelt, påstår Follestad.
– Hvordan forklarer du det?
– Jo, våre første seksuelle erfaringer er ofte ved hjelp av onani. Vi finpusser på teknikken og finner fram til både håndlag og fantasier som gir maksimal nytelse. Når vi så begynner å ha sex med andre er det vanskelig å finne frem til det samme perfekte.
Vi blir spesialister på vår egen nytelse og når vi endelig skal ha sex med andre hopper vi over grunnkurs 1, 2 og 3 og tror at det skal bli like deilig som når vi onanerer.
Det finnes de som aldri får orgasme sammen med andre, men bare ved hjelp av sin egen «perfekte» onani.
Dersom man er villig til å utforske andre muligheter, finne andre fantasier, bruke den andre hånden og så videre, så utvider man sitt seksuelle repertoar og sjansen for å ha enda bedre sex med andre blir større, forklarer Follestad.
ALT ER TILLATT I FANTASIEN
Spesialisten i seksuell rådgivning forteller at det meste er lov så lenge man ikke skader seg selv eller andre. I fantasien er absolutt alt tillatt, og det kan faktisk være en fordel å kjenne på egne grenser. Det er helt greit å strekke det så langt at man rødmer av egne fantasier, men det er ingen grunn til å skamme seg over dem, så lenge det mest grensesprengende, for eksempel ting som er ulovlig, forblir en fantasi i ens eget hode.
Når det gjelder det rent fysiske mener Follestad at det kan være en fin øvelse å gjenoppdage resten av kroppens seksuelle muligheter. Det kan være å jakte på erogene soner som for eksempel brystvortene, teste ut analsex og så videre.
Både den som er alene og de som lever sammen som par kan ha godt av å løfte blikket og tenke nytt, mener Follestad.
ET SIGNAL TIL MYNDIGHETENE
– Sjekk ut porno man vanligvis ikke ville ha sett på, eller test ut nye leketøy. Det faktum at salget av sexleketøy går til værs under slike krisetider som vi opplever nå, bør jo fortelle myndighetene at seksualiteten slett ikke bør nedprioriteres og gjemmes bort i slike tider, kommenterer Follestad.
– Det at man skal utforske muligheter betyr ikke at man plutselig skal endre seg, bli mye mer frigjort og så videre. Men det er en god ting å sjekke hva som finnes, og så er det jo helt greit å finne ut at det er ting man ikke har sansen for.
– Har du andre konkrete tips til par som nå sitter korona-faste?
– En god ting er å fravike et fast mønster som man kanskje er grodd fast i.
Bytt gjerne på rollene. Dersom det alltid er den ene som tar initiativet til sex, bli enige om at den andre skal gjøre det. Dersom det alltid er den ene som utfører munnsex, prøv den andre veien, selv om det kanskje kjennes uvant. Dersom dere vanligvis bare har sex i soverommet, test ut badet, kjøkkenet eller stua.
– Telefonsex er jo en gammel traver, humrer Follestad, som regner med at også webkamera-sex blir utforsket av en del under korona-restriksjonene.
– Her kommer det jo inn en del regler om det å videreformidle og ta opp det som skjer. Det kan også være at noen tenner på dominans over nett, at man får beskjed om å gjøre forskjellige oppgaver og til og med dele videoen på et bestemt nettsted. Husk bare på at dette med samtykke også gjelder for sex via internett, minner sexologen på.
VIKTIG Å SKILLE HVERDAG OG FEST
– Selv om dagene går i ett, er det viktig å skille på hverdag og fest, mener Follestad.
– Det er viktig å ikke glemme hverdagsflørten, men selv om man har hjemmekontor så er det viktig å ta en dusj og lukte godt. Ta deg godt ut for partneren din, dusj, barber leggene, fiks på skjegget, stell i stand litt god mat, ta på en ny skjorte, ta til og med og stryk skjorta, skap en forventning om at noe bra er på gang.
– Det er kanskje ikke så lett med barn som er hjemme fra barnehage og skole?
– Det kommer et tidspunkt der ungene må legge seg. Fram til det skjer, ta i bruk hemmelig kommunikasjon som ungene ikke skjønner. Flørt og skap forventninger. «Jeg gleder meg til i kveld,» kan til med sies høyt, om ungene lurer, så skal dere se en film på Netflix.
Sexologen kommer likevel med en liten «advarsel».
– Ikke skap forventninger om at absolutt alt skal være fantastisk. Da blir det litt sånn som med sydenferien med unger og svigerforeldre. Alle gleder seg, alt skal bli så bra, men så blir det bare et helvetes styr, været er dårlig og man får ikke det romantiske avbrekket man ønsket seg.
VIKTIG Å PRATE
Follestad minner om at det er viktig å prate sammen.
– Snakk sammen. Gi rom til den andre. Hør på hverandre. Vær sikker på at den andre skjønner hva du sier og mener. Kanskje blir det slik at man tenker at «klarer vi dette familiehelvetet under korona-krisa, så takler vi alt» – og man vokser tettere sammen og blir et sterkere par.
På den annen side – og det skal man alltid være klar over kan bli et resultat – man kan også komme til at dette går rett og slett ikke. Det kan hende at man snakker seg inn i en skilsmisse og at korona-krisa viser paret at de lever i en illusjon. Det positive med det, er at man slipper å leve videre med én man egentlig ikke passer sammen med.
– Hva med de enslige, de som ikke har noen andre å snakke med?
– Vel, man er kanskje ufrivillig singel, men man er i en situasjon man selv overhodet ikke kan gjøre noe med. For mange kan det bli en slags pause. Og da kan man jo kjenne etter hva man egentlig savner, er det en person, flere personer, er det en spesiell type person man savner og så videre, råder spesialist i seksuell rådgivning og sykepleier Tore Holte Follestad.