5
(4)

Poly betyr flere og er en samlebetegnelse for ulike varianter av etisk ikke-monogami.

Noen føler et sterkt behov for å ha flere partnere, andre kan velge å ha det hvis forholdene ligger til rette for det.

Akkurat hvordan man gjør det er veldig ulikt.

Forholdsanarkister
Forholdsanarki går ut på at man ikke rangerer ulike relasjoner, at man kanskje ikke setter merkelapper på ulike relasjoner, og at man blir enige om hvordan man vil ha det sammen uten å forholde seg til normer for hvordan et forhold «skal» være.

I mange kulturer er det vanlig å tenke at partneren er den viktigste personen i livet vårt, og at andre mennesker må vike for partnerens behov. For eksempel så kan partner kreve at man kutter kontakte med venner, eller ikke har sex med andre.

Når man er relasjonsanarkist så vurderer man hva som er mest hensiktsmessig å gjøre i hver situasjon eller ut fra hva man har blitt enige om, og det er ingen automatikk i at familie eller partner alltid er viktigst.

Det betyr ikke at forholdsanarkister er mindre glade i partnerne sine, men bare at de ikke tar noe for gitt. De har ofte mange relasjoner i livene sine, og det er ikke nødvendig å rangere dem for å se og føle at de alle er verdifulle og gir dem ulike ting.

Polyamori
Polyamori går ut på å ha samtykkende, romantiske og/eller seksuelle forhold med flere partnere samtidig. Polyamorøse kan være skeive, heterofile og cis- eller transkjønnede.

Det vil være ulikt fra person til person hvorfor man er og/eller har valgt å leve som polyamorøs. Det kan hende at man er interessert i BDSM og har en fast partner som overhodet ikke liker det. Da kan det hende at man får tillatelse av sin partner til å få en eller flere andre som man kan leve ut den siden av seg selv med.

Det kan hende at man identifiserer seg som polyamorøs og aldri har sett på det som naturlig å ha bare en partner. Det kan hende at man etter mange års ekteskap møter en person som en eller begge i forholdet blir tiltrukket av og får lyst til å inkludere i foholdet (og blir enige om det) Og så videre…

Forholdene kan være sammensatt på flere ulike måter. For eksempel som en polycule hvor man er en gruppe mennesker som har relasjoner til en eller flere av de andre voksne, og hvor man (hvis man har barn) oppdrar barn sammen om en stor familie. Det kan være en V- hvor en person er sammen med to andre som ikke er sammen med hverandre, en triade hvor alle tre har en kjærlighetsrelasjon til hverandre. Og så videre…

Solopoly
Å være solopoly betyr at man foretrekker å bo for seg selv og være selvstendig, men samtidig ha romantiske og/eller seksuelle forhold med flere andre med alles samtykke.

Swinging
Swinging betyr at man gjerne er et par som liker å ha sex med andre mennesker, men som ikke har romantiske forhold med andre.

Det kan bety at man drar på swingersklubb og har sex med andre, at man driver med partnerbytte, eller at man har en husvenn (en fast partner som kommer på besøk med jevne mellomrom) eller lignende.

Fordi det å være poly er en skala, og livet noen ganger er uforutsigbart, så finnes det glidende overganger mellom disse kategoriene.

Monogami
Noen polyamorøse lever i monogame forhold i kortere eller lengre tid. Det kan være fordi de har en partner som er monogam, ikke har samtykke til å ha flere partnere, og aksepterer det. Det kan være fordi de ikke har tid eller kapasitet til å ha flere partnere, eller av andre grunner.

Det betyr ikke at de slutter å være polyamorøse, bare at de ikke har flere partnere akkurat da. Man slutter heller ikke å være poly fordi om man er singel.

Juss
Ikke alle gifter seg, heller ikke blant polyamorøse, men noen gjør det. I dag er det ikke lov å gifte seg med flere personer i Norge, så noen polyamorøse velger å være gift med en partner og bli «velsignet» sammen med andre, eller å la være å gifte seg for at det ikke skal bli urettferdig.

Å gifte seg er en kontraktsinngåelse, og det kan være lurt å skrive en ekteskapskontrakt. Hvis man for eksempel vil at alle partnerne skal arve en likt, så må man sette opp testamente. Å sette opp testamente er lurt for alle, men særlig når man har en utradisjonell relasjonsform som det ikke er tatt høyde for i loven.

Aksept
I noen land er det en voksende aksept for relasjonsmangfold (altså mangfold i hvordan man velger å organisere relasjonene sine og hvor mange som skal være i dem.)

I Massachusetts i USA ble det 25. juni 2020 vedtatt at polyamori er en likeverdig samlivsform som monogami. Dette ble særlig prekært under koronaepidemien hvor polyamorøse i stor grad måtte velge hvilken av partnerne sine de skulle bo sammen med under karantenen, ikke fikk reise til sin partner eller nyte godt av sin(e) samboere(s) helseforsikring.

Det at en mann er gift med flere kvinner er lovlig i flere land, men det er få land hvor det er lovlig for flere mennesker i forhold med en annen kjønnsammensetning å gifte seg.

Å kunne gifte seg og skrive testamente er viktig for mange polyamorøse, og det at lovene våre ikke tar høyde for relasjonsmangfold viser at vi trenger mer opplysningsarbeid og politiske endringer.

Noen polyamorøse velger å ikke være åpne om at de er det fordi de er redde for å bli diskriminerte, eller fordi de ikke vil måtte forklare forholdene sine for andre hele tiden. Noen føler dessverre at hvis noen kommer ut som polyamorøse, så er det greit å stille dem invaderende spørsmål om sexlivet deres eller andre intime ting.

Å bli sammen
Polyamorøse møtes stort sett på samme måter som alle andre gjør det. Man kan bli kjent via felles venner, møtes på nett eller lignende.

Noen er åpne om at de er poly og søker en ny partner som et par eller en gruppe, andre søker hver for seg. Noen polyfolk ønsker at en eller flere av de partnerne de har skal snakke med en ny interessant person før de dater, andre venter med det til det er blitt seriøst eller har ingen slik kontakt mellom de ulike partnerne.

Man har gjerne en del samtaler om hva hver enkelt ønsker ut av forholdet, og avklarer grenser. Det burde strengt tatt alle gjøre, uansett relasjonsform.

Brudd
Det at et polyforhold tar slutt er ikke mindre vondt enn at et monogamt forhold gjør det. Polyamorøse kan ha et ønske om relasjoner som varer livet ut, og kan bli like skuffet av å bli avvist. For noen vil det at man gjerne har snakket om hvordan man vil ha det dersom det blir slutt være en liten lettelse, og kanskje har man andre partnere (og venner) å lene seg på.

Kilder: Alle artikler på Seksualitet24 med utdrag fra undersøkesler etc. har henvisninger til kilder. Disse henvisningene finner du på denne siden.

 

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 4

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This