4.7
(3)

Åtte personer ble onsdag denne uken skutt og drept av en hvit mann i Atlanta USA. Syv av de drepte var kvinner og seks hadde asiatisk bakgrunn.

Motivet for skyteepisoden er ikke bekreftet, men den arresterte mannen, Robert Aaron Long, påstår selv å være sexavhengig.

Det har vært en bølge av trakassering mot folk med asiatisk bakgrunn etter Donald Trumps uttalelser om «kina-virus». Politiet oppgir at de ikke mistenker dette til å være bakgrunnen her, men ulike interesseorganisasjoner slår alarm. De har lenge fryktet en økning i vold.

Omstridt diagnose

Per dags dato er enda ikke sexavhengighet en godkjent diagnose, og det er et omstridt tema.

Forsker og professor Joshua Grubbs ved Bowling Green State University i Ohio forklarer i en Twitter-tråd at det i ICD11, den amerikanske diagnosemanualen, i 2018 kom med en diagnose beskrevet som compulsive sexual behaviour disorder, som er det mange forstår som sexavhengighet. Men den er forklart som en impulsivitetsdiagnose og ikke en avhengighetsdiagnose.

Han forteller også i et intervju at folk med bakgrunn fra religiøse miljøer har langt større forekomst av å tolke sine seksuelle lyster som avhengighet. Drapsmannen i Atlanta er sønn av en pastor som jobber med ungdommer.

«Ikke unnskyld rasistiske drap med at de er resultatet av sexavhengighet,» understreker Grubbs.

En rekke kvinner med asiatisk bakgrunn har siden stått frem med historier om trakassering og dehumaniserende behandling fra hvite amerikanere.

Som en av dem påpeker har hun selv vært privilegert nok til å unnslippe alvorlig vold, noe kvinnene i de lavtlønte yrkene som ble drept ikke var. Mange forteller om å ha blitt hyperseksualiserte, samtidig som de blir møtt med forventninger om å være særdeles ydmyke og underdanige.

Etterforskes som hatkriminalitet

NTB skriver at politiet etterforsker Atlanta-skytingen som mulig hatkriminalitet. Politiet holder alle muligheter åpne og etterforsker om skytingen i Atlanta i USA, som tok livet av åtte personer, var hatkriminalitet.

Etter skytingen ved to massasjeinstitutter i Atlanta, er det blitt spekulert i om drapene var rasistisk motivert eller var hatkriminalitet på en annen måte. Seks av de drepte var kvinner med asiatisk bakgrunn. Drapsmannen var hvit.

– Etterforskningen vår ser på alt, så ingenting er utelukket, sier visepolitisjef Charles Hampton Jr i Atlanta.

Politiet i Cherokee bekrefter at de konkret etterforsker om skytingen var hatkriminalitet.

Gjerningsmannen har forklart at drapene ikke var rasistisk motivert, men at han hadde en sexavhengighet. Myndighetene etterforsker om han gikk til angrep på det han mente var kilder for fristelse.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

4.7 / 5. 3

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This