5
(3)

NYTfestivalen, en nasjonal festival for positiv seksualitet, arrangeres for 3. året på rad på Litteraturhuset i Oslo, første helgen i november.

Festivalsjef Kjersti Helgeland forteller til Seksualitet24 at årets program er bredere og mer omfattende enn noen gang, og at festivalen kan oppleves både med fysisk å være til stede på Litteraturhuset og via nettet.

Nytelse på alvor

Årets tema er å ta sin nytelse på alvor, noe som i år også har kommet gutta til gode.

– Det er liksom blitt så naturlig å be oss kvinner om å ta vår nytelse seriøst, artikler oppfordrer til «elsk din vulva», men det er ikke mange som oppfordrer menn til å elske sin egen penis, forklarer Helgeland.

– Men klarer ikke vi menn å bli kjent med den uten avisartikler?

– Det blir litt for enkelt. Vi ser at det er en rekke unge menn som både har prestasjonsangst og sliter med komplekser i forhold til sin egen kropp.

Godt forhold til egen kropp 

Helgeland forklarer at det er viktig å ha et godt forhold til egen kropp og god kontakt med egen seksualitet, for at man skal kunne ha gode seksuelle relasjoner til andre mennesker. Derfor mener hun det er viktig at vi tar vår egen nytelse seriøst.

Årets festival tar for seg seksualiteten på flere plan, individuelt, i relasjoner og på samfunnsnivå. Søndag møtes en byråd, en VG-journalist, en sexparty-arrangør og en human-etiker til en samtale, ledet av festivalsjef Kjersti Helgeland selv, om veien til et sexpositivt samfunn.

– Verdien av god seksuell helse og seksuell nytelse er undervurdert, både med hensyn til den enkeltes livskvalitet og et bærekraftig samfunn. Hvilke konkrete grep må til, for å gå fra tabu, prestasjonspress, utseendefokus og #metoo til et sexpositivt samfunn hvor vi åpent snakker om, anerkjenner og dyrker seksualitetens fantastiske kraft, spør Helgeland, og håper å få noen svar i løpet av denne seansen som også blir strømmet.

Omfattende program

Årets program er svært omfattende, her kan man finne sin egen kink, man får innblikk i onaniens kraft, det er egne samtalegrupper for menn, det blir en oppdatering på homoseksualitet i den gresk-romerske verdenen, selvnytelse, hvordan bli en bedre elsker, man blir med på sengekanten til en sexarbeider, det blir tabukveld og stand-up komedie.

– Det blir ikke for omfattende da, vanskelig å velge, alt dette på bare tre dager?

– Nei, dette er en festival der man kan få med seg mange forskjellige ting. Man velger det man er mest interessert i, og kanskje utfordrer man seg selv litt, og går på noe man ellers ikke ville ha kjøpt billett til, forklarer Helgeland.

Festivalsjefen ønsker også at dette skal være en festival der man utforsker eller tar opp ting man vanligvis ikke snakker om.

– I fjor tok vi tak i seksualitet innenfor kriminalomsorgen, noe som førte til at Oslo fengsel fulgte opp og man har nå et eget prosjekt gående om dette temaet.

– Sex innebærer ofte en høy rødme- og knisefaktor, føler du at en festival som dette blir tatt seriøst?

– Så absolutt, svarer Helgeland.

– Denne festivalen er unik i sitt slag, ikke bare her i Norge. Det er mange som har lyst til å være med, dyktige fagfolk i mange profesjoner, og vi får gehør hos politikere og myndighetene. Vi har mange gode tilbakemeldinger, spesielt med tanke på hvor viktig god seksualitet er for helsen vår, avslutter Kjersti Helgeland, initiativtaker og arrangør av NYTfestivalen.

 

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 3

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This