5
(5)

De aller fleste av oss har et eller annet forhold til onani. Nå er det kommet noe så sjeldent som en sexpositiv, norsk (!) bok om å runke, masturbere – kort sagt – ha god solo-sex.

Sexologisk rådgiver Annie Tønnessen skriver med faglig tyngde om et tema mange ikke helt vet hvordan de skal snakke om. Det er likevel et tema de fleste har et forhold til, nemlig onani. 

Du kan like godt kjøpe deg et stativ til å holde boka åpen for deg når du bestiller den – for det er nok av gode og spennende teknikker som beskrives du kan få lyst til å ha hendene fri til å teste ut.

Hun har et friskt og forståelig språk som det er lett å følge. Boken tar grundig for seg hva vi vet om onanering, og hvordan onani har blitt sett på opp gjennom tidene. Men den mest spennende delen av boka er teknikkene: Annie Tønnessen har samlet opp et arsenal av ulike teknikker å teste ut som får den mest garvede onanist til å oppdage noe nytt.

Både grunnleggende tips og teknikker som passer for mange, til mer spesielle forslag. Det bærer preg av lekenhet og trygghet, og det er tydelig hvor godt utbytte vår seksuelle helse kan få av et sunt solo-sexliv. Det må også bemerkes hvor god jobb illustratørene til boka har gjort:

Illustrasjonene er både vakkert tegnet, men også tydelige. De bærer ikke det minste preg av blyghet, for å si det sånn. Og det er akkurat det som trengs i en såpass ublyg bok om onani. Ingen sladder eller strategisk plasserte dyner her takk. 

Boka bærer litt preg av å være skrevet for et blandet publikum. For privatpersoner kan det være litt uvant å lese så mange kildeopplysninger som det er i enkelte kapitler, men ikke for helsepersonell.

Språket har likevel god nok flyt til at man fort venner seg til det, og det er tillitsvekkende at hun har såpass grundig materiell å henvise til. Forfatteren bruker også «jeg»-form flere steder, noe som gir en folkelig tone mer enn vi er vant med i fagbøker. Men det gir en følelse av å sitte i en samtale med henne, noe som er en fin kvalitet ved boka. 

Bruken av sitater gjør boken levende og gjenkjennende for de aller fleste, og de beskriver veldig godt hvorfor en bok som dette er viktig og nødvendig. Det er mange beskrivelser på hvordan skam og manglende kunnskap har frarøvet mennesker for glede, nytelse og tilhørighet i egen kropp. 

Runketipsene er spennende og mangfoldige, selv om noen kan fremstå som veldig fremmede, men det er også noe av utfordringen: finn nye veier for nytelse og orgasme. 

Det er noen forbehold her, det er lett å finne historier om enkelte som har satt fast, og skadet sin penis med flasker, støvsuger og andre. Ville nok styrt unna glassbeholdere og vært nøye med mål av omkrets av både pikk og runkehull.  

Dette er en bok som hører hjemme på de fleste nattbord! Og pauserommet på ulike institusjoner – helsepersonell bør kunne svare på de fleste spørsmål via denne boka, og bare det å lese den er god øvelse i å lære seg å bruke språk om seksualitet.

Og nettopp det er et av målene til Tønnessen også: Mer kunnskap og mer trygghet rundt onani – og mer glede.

 

Anmeldelse:
Om onani
Annie Tønnessen

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 5

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This