4.5
(4)

Mange har stilt spørsmål om BDSM- kontrakter etter at Fifty shades of Grey kom ut. Dagens tips svarer på noen myter om slike kontrakter og kommer med et par råd på veien.

Må man ha kontrakt for å drive med BDSM?
Nei, man må ikke ha kontrakt. Hvis en part ikke ønsker å ha det, så kan man ikke kreve at man skal skrive det. Det er ikke veldig utbredt å ha kontrakter, men noen syns de er opphissende, betryggende eller setter en ekstra spiss på leken.

Er kontrakter juridisk bindende?
En BDSM- kontrakt vil aldri være juridisk bindende. Man kan ikke eie noen på lovlig vis i Norge – det burde man heller ikke kunne, og et samtykke til sex kan alltid trekkes tilbake. I beste fall vil en kontrakt som er signert uten press kunne vise en intensjon om samtykke på et gitt tidspunkt.

Men hva er vitsen med kontrakter da?
En kontrakt kan være et fint virkemiddel for å gjøre at rollespillet føles mer ekte, for å bli utfordret til å sette ord på grenser og ønsker, og for å bevisstgjøre alle parter i leken på hva deres roller, forpliktelser og motiver er. Man kan inkludere mye i en kontrakt. For eksempel hva man ønsker å få ut av rollespillet, harde og myke grenser, avtaler om aftercare, og så videre.

Hvor og når bør man skrive kontrakt?
Hvis alle parter ønsker å skrive en kontrakt så anbefaler vi å først finne ut av om den skal være en del av leken eller om den skal styre leken. Hvis den skal styre leken så bør den skrives på et nøytralt sted før man begynner å leke. Man bør understreke at de som skal skrive den er likeverdige og bør ha like stor påvirkningskraft på resultatet. Hvis den skal være en del av leken så kan den fint skrives underveis og inneholde stort sett akkurat det dere har lyst til. Kontrakter bør skrives på nytt eller redigeres med jevne mellomrom. Behov, ønsker og grenser kan endre seg. Alle parter kan ta initiativ til å skrive ny kontrakt.

En kontrakt er bare så god som dere gjør den
Hvis alle parter går inn i leken med intensjon om å vise hverandre respekt på den måten at man overholder avtaler, så kan kontrakter være riktig bra. Kontrakter er dessverre ikke en forsikring mot vanskelig kommunikasjon eller tillitsbrudd, men det kan være et godt virkemiddel for å minne dere på det dere har lovet hverandre, og kanskje inspirasjon til lek hvis man har nevnt preferanser og ønsker i den.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

4.5 / 5. 4

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This