4
(2)

Catfishing betyr at noen utgir seg for å være noen de ikke er på nett.

Det kan være så enkelt som å bruke et bilde fra da man var mye yngre (og kanskje så bedre ut), eller så omfattende som å lage en helt falsk profil med masse oppdiktede opplysninger og falske venner for å få det til å se ekte ut.

Blir du utsatt for catfishing så kan det bli vanskelig å stole på noen etterpå, man kan bli svindlet for penger eller lurt til å sende avslørende bilder av seg selv.

Hvis profilen ser for god ut til å være sann, så er den gjerne det.

Får du smigrende meldinger fra en modellvakker kvinne som gjerne vil møtes så raskt som mulig, hun vil bare prate litt på en annen plattform først, så er det ofte svindel.

Det kan hende at det er en robot som sender meldinger automatisk, eller en person som prøver å få en over til et annet nettsted, gjerne et man må betale dyrt for.

Tegn på at profilen er falsk kan være at den er svært ny, har et nick som inneholder mange tall eller annet (for eksempel Sandrazxbty eller Nick897Xc), eller rett og slett virker litt for perfekt. Får du dårlig magefølelse, så bør du avslutte kommunikasjonen, og i hvert fall ikke kjøpe dyre abonnenter for å kunne prate videre.

Det er et faresignal å få mange personlige spørsmål med en gang, for eksempel adresse, hvor mye du tjener, mm. Det kan være noen som vil sjekke om du har mye penger, eller prøver å hacke deg.

Hvis du mistenker en falsk profil så er det er mulig å lagre bilder og gjøre et omvendt bildesøk på nett. Da kan du se om bildet finnes andre steder og om det er sannsynlig at dette er personen du snakker med. Kanskje er bildene stjålet.

Sjekk opplysninger du får, og si gjerne ifra hvis den du snakker med motsier seg selv. Hvis man sjonglerer flere falske profiler kan det være lett å glemme hva man har sagt og forsnakke seg.

Ikke send penger eller gaver til noen du ikke kjenner. Det er en vanlig metode å bruke mye tid i begynnelsen og overøse en med oppmerksomhet og komplimenter. Så får man plutselig spørsmål om å sponse flybillett, eller betale for en operasjon. Styr unna.

Det er lurt å møtes så raskt som mulig. Da vil det raskt bli avslørt om de er den de utgir seg for å være, og man får samtidig sjekket om dere har kjemi.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

4 / 5. 2

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This