0
(0)

Det høres kanskje ut som en vanlig «starten på året»-artikkel, til og med såkalt «click bait», men lege Ellen Skjelbred ved MediWave, medisinsk klinikk for sexologi, forteller at tallenes tale er klar:

Går man ned ti kilo, øker testosteronverdiene med tre – fire verdipoeng. Dette er en markant forbedring som vil kunne få stor påvirkning på både livskvalitet, psykisk helse og potens.

Fysioterapeut og lege Skjelbred, som også er utdannet sexolog fra Universitet i Agder, forteller at sexlysten først og fremst sitter i hodet. Skal det bli fart på potensen, må det også bli fart på lysten.

HJERNEN ER SJEFEN

– Hjernen er sjefen, forklarer hun, og opplyser at svært mange menn over 50 med nye depresjoner sannsynligvis har et for lavt testosteronnivå.

Det mannlige kjønnshormonet påvirker kjønnsdriften hos alle kjønn, og har stor påvirkning på psyken vår.

Skjelbred mener at man i Norge sliter med konservative holdninger og dårlig kunnskap rundt bruken av hormonet.

– Før trodde man at inntak av testosteron ville kunne føre til økt fare for prostatakreft. Den ballen er, ifølge Skjelbred, lagt dø gjennom ny kunnskap, blant annet via internasjonal forskning.

– Dersom man allerede har prostatakreft skal man ikke ta testosteron, men dersom man er frisk, så gir testosteron deg altså ikke kreft, forteller Skjelbred.

– De som oftest kunne trenge ekstra tilførsel av testosteron er menn som er 50 år og eldre. Jeg tenker at det er viktig å tenke på den enkeltes livskvalitet, og da kan testosteron være til stor hjelp, mener Skjelbred.

VIKTIG Å VURDERE EGEN LIVSSTIL

Legen og sexologen mener at det er viktig at før man begynner å tilføre kroppen ekstra hormoner, så bør kan vurdere sin egen livsstil. Dersom man først begynner å bruke testosteron så vil man fort bli avhengig av jevnlige påfyll.

Det er flere måter å øke kroppens nivå av testosteron.

En mulighet er godt utprøvende medikamenter (fåes på resept) som stimulerer kroppen til selv å produsere hormonet. Testosteron produseres av leydigcellene i testiklene, samt at det til en viss grad også produseres i eggstokkene og i binyrebarken.

Menn som er overvektige har også en annen mulighet, nemlig å gå ned i vekt. Overvekt fører nemlig til lavere nivå av testosteron.

– Dette er viktig kunnskap, forteller Skjelbred, som håper dette kan få flere menn til å tenke på helsa.

I tillegg til at hormonnivået i kroppen blir påvirket, så fører overvekten til en ekstra belastning på hjertet og karsystemet i kroppen.

Er det dårlig stelt med blodårene i kroppen går det fort utover potensen. En stiv penis er avhengig av god og frisk blodtilførsel, og i tillegg må man være i stand til å holde på overtrykket i penis så den holder seg stiv over tid.

Overvekt kan som kjent også påvirke selvbildet hos mange, noe som kan, dersom det går for langt, bli en utfordring i sexlivet.

Potens henger så nøye sammen med det vaskulære systemet (blodårer, blodkar) i kroppen, at impotens kan være et forvarsel om alvorlig hjerte- og karsykdom. En ufrivillig slapp penis er faktisk en god grunn til å ta kontakt med legen, ikke bare på grunn av potensen, men også på grunn av liv og helsesituasjon.

Det er viktig å ha fokus på livskvalitet, og det er du selv som må ta stilling til om du for eksempel vil tenkte gjennom din egen livvstil med tanke på alkohol, røyking, kosthold og fysisk aktivitet. Ta kontakt med legen din om du mistenker at du har et for lavt testosteronnivå eller om du vil sjekke status.

FUN FACTS

VISSTE DU AT fordi det å gå ned i vekt ofte skjer i en kombinasjon av et bedre kosthold og økt fysisk aktivitet fører dette til en annen hyggelig bieffekt? På grunn av den fysiske aktiviteten blir kroppen flinkere til å ta opp oksygen – noe som igjen fører til større sjanse for bedre potens eller sexlyst. Dette gjelder uansett kjønn.

VISSTE DU AT en annen hyggelig effekt av det å gå ned i vekt er at penis blir «lengre»? Nei da, penis blir ikke lengre i centimeter, men fordi man får mindre kroppsfett, også i området rundt penis, så kommer mer av penis «frem i lyset».

 

Ellen Skjelbred er utdannet fysioterapeut, lege og sexolog og driver klinikken MediWave i Oslo. (Foto: Privat)

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

0 / 5. 0

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This