5
(6)

Mange har lært om stoppord: det å ha et ord som man vanligvis ikke bruker mens man har sex, og som når det brukes er et tydelig uttrykk for at man har trukket tilbake samtykket.

Men selv om man har et stoppord, så er det ikke nødvendigvis så lett å bruke det. Det kan hende at man blir redd for at å bruke det betyr at man da må avslutte hele forholdet, eller at man overreagerer. Det er viktig at det å si stoppordet ikke føles som et nederlag, men berømmes fordi det er viktig å være tydelig når noen tråkker over grensene våre.

Her er noen tips til situasjoner hvor det er naturlig å bruke stoppord.

Når grensen din er brutt. Du bør bruke stoppordet dersom din partner gjør noe dere har avtalt at hen ikke skal gjøre, eller noe som føles feil. Eksempler på dette er hvis din partner kaller deg noe under sex som får deg til å føle deg ydmyket, hvis noen tar av seg kondomet, eller tar på en kroppsdel uten at det er avtalt. Det spiller ingen rolle om det er gjort med vilje eller det var et uhell.

Hvis du ikke lenger har tillit til din partner. Dersom du føler at din partner forsømmer pliktene sine, ikke er ved sine fulle fem (for eksempel ruset), tar større risikoer enn du er komfortabel med eller overrasker deg på en negativ måte, så bør du bruke stoppord. Dette gjelder uansett om man er den aktive eller passive part.

Hvis du trenger en pause. Noen har et trafikklyssystem hvor man kan si rødt for stopp, gult for pause eller grønt for mer. Hvis dere har et slikt system så kan du bruke pauseordet. Hvis ikke så er det helt innenfor å bruke stoppordet. Blir du utmattet, trøtt eller må på toalettet så kan du bruke stoppord for å trekke litt luft og samle krefter til neste omgang.

Hvis du får utløst en traumerespons. Hvis du blir trigget, får flashback eller kjenner på frykt, flukt, sinne eller usunn tilpasning, så bør du bruke stoppord dersom du er i stand til det.

Hvis du blir skadet. Dette inkluderer at du ligger vondt, stivner, føler andre typer smerte eller føler at risikoen er til stede for at du vil bli skadet hvis du ikke bruker stoppord.

Kilde: @itsbabylinh på Instagram

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 6

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This