5
(5)

De av oss som jobber med seksualitet og relasjoner får noen ganger spørsmål om når man bør oppsøke parterapi. Det korte svaret på dette er når dere mener at det er på tide. 

Det må ikke være noen utfordringer til stede for å gå i terapi. Det er nok at dere føler at det kan være nyttig.

 Her er noen sikre tegn på at dere bør oppsøke hjelp:

  • Konstant kritikk. En av dere, eller begge, kritiserer hverandre mye. Kanskje gjør dere det både åpent og overfor venner. Det er viktig å være åpen om konstruktive ting som man ønsker å jobbe med i forholdet, men det er ikke bra å hakke løs på partnere konstant, og særlig når kritikken er personlig.
  • Forakt har blitt vanlig. Hvis dere snakker nedsettende om eller til hverandre, og du begynner å se på partneren din som en fiende.
  • Dere er defensive. Når det føles umulig å be om tilgivelse, eller å se andres perspektiv.
  • Avstand. Dere tilbringer mindre tid sammen, har ikke sex, eller slutter å snakke og diskutere. Det å trekke seg unna hverandre på denne måten over tid kan tyde på at dere er i ferd med å drive fra hverandre.
  • Å fantasere om å komme seg bort.  Tenker du mye på hvordan det ville vært å gå ut av forholdet, hvordan det ville være å bo alene, eller hva som hadde skjedd hvis du aldri hadde møtt din partner?
  • Flere negative tanker og inntrykk enn positive. Hvis du tenker mer på det negative enn det positive så kan det etter en tid føre til at man ser mindre av det positive. Dette kan til slutt føre til at det føles som om man bare får bekreftet at forholdet eller personen er negativ.
  • Vold, avhengighet eller utroskap.

Vi kan alle trenge litt hjelp til å prioritere og snakke åpent om overganger i livet, ta jevnlige sjekker av hvordan det står til i forholdet og finne ut av fastlåste konflikter. Det kan man få hjelp til hos psykolog, parterapeut eller sexologisk rådgiver.

Kilde: Gottman Institute 

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 5

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This