Den tiltalte er kulturprofilen som i fjor sommer ble dømt for ni sovevoldtekter i tingretten. Tirsdag starter lagmannsretten sin behandling av saken.
– Man er ikke enig i den vurderingen tingretten har gjort. Anklagene må vurderes presist hver for seg og ikke sammensauses, skriver advokat Ida Andenæs i en epost til NTB.
Tirsdag starter ankesaken der hun skal forsvare vedkommende, en mann som er 51 år gammel, i Borgarting lagmannsrett. I fjor sommer ble mannen dømt i Oslo tingrett til 13 år og seks måneders fengsel for voldtekt av ni kvinner og seksuell omgang med en 15 år gammel jente mellom 2005 og 2014. I tillegg ble han dømt til å betale de fornærmede i saken til sammen over 1,4 millioner kroner i oppreisning og erstatning.
De fleste av de fornærmede var en del av kultur- og utelivsmiljøet rundt vedkommende, som blant annet har jobbet som redaktør og pressesjef. Han ble til å begynne med omtalt som «kulturprofilen» i mediene.
Vedkommende har hele tiden nektet straffskyld og anket dommen.
I retten sa flere av de fornærmede at de på ulike tidspunkter hadde hatt frivillig sex med mannen. Voldtektene han er tiltalt for, skal ha skjedd mens kvinnene sov og/eller var beruset.
Den første anmeldelsen mot mannen kom i august 2015. Deretter kom det ytterligere tolv fram til 2018, hvorav fire ble henlagt. Mannens forsvarere sa i tingretten at han ble utsatt for en svertekampanje av kvinnene.
– Man skal ikke glemme at denne saken begynte som et felles initiativ mellom to bestevenninner og i kjølvannet av kampanjen #jegharopplevd. Det startet store rykter i et miljø, sa mannens daværende forsvarer, Elisabeth Myhre, da saken var oppe i tingretten i fjor vår.
Nå har Andenæs tatt over som mannens forsvarer, sammen med advokat Victoria Holmen. De har håp om å vinne gjennom i lagmannsretten.
– Saken er sluppet inn til full ny ankebehandling, noe som i praksis betyr at lagmannsretten har sett på saken og vurdert det slik at de kan komme til et annet resultat enn tingretten, sier Andenæs
I Borgarting er det igjen statsadvokat Trude Antonsen som skal være aktor.
– Denne saken handler ikke om sex man angrer på, ikke om sex man ikke husker og ikke om gjensidig seksuell kontakt i en slags gråsone mellom frivillighet og utnyttelse. De fornærmede i vår sak har fortalt at de våkner opp til at tiltalte har seksuell omgang med dem, sa Antonsen da saken var oppe i tingretten.
Antonsen sier i dag til NTB at de vil føre mange av de samme bevisene i lagmannsretten som i tingretten.
– Det har ikke skjedd noe siden sist som gjør at vi mener at saken stiller seg på en annen måte enn i forrige runde. Vi har i all hovedsak den samme bevisførselen som i tingretten, og de samme vitnene, sier Antonsen.
– Det er en fullstendig ny prøving av saken, og dermed skal alle bevisene vurderes på nytt av lagmannsretten, sier hun.
DERFOR PUBLISERER
VI DENNE SAKEN
Hva har denne nyhetssaken på en sexpositiv nettside å gjøre, tenker du kanskje? Vi skriver om dette fordi vi ikke vil late som om seksualitet ikke har negative sider.
Sex uten samtykke, enten det er i kombinasjon med vold og trusler eller ikke, er ikke sex, det er overgrep og en kriminell handling som bør både anmeldes og straffes.
Både overgriper og offer kan være personer man ikke ser for seg i disse rollene, og sånn sett kan dette skje med hvem som helst, uansett status, roller, alder, kjønn, seksuell legning og etnisk, kulturell eller sosial bakgrunn.
Dersom du er blitt utsatt for overgrep bør du ta kontakt med fastlegen din eller ditt lokale krisesenter, politiet på 02800, er liv og helse i fare kan du ringe 112, støttesenter for kriminalutsatte på 800 40 008, eller du kan ta kontakt med DIXI Ressurssenter, som er et lavterskeltilbud for deg som er utsatt for seksuelle overgrep, eller kjenner noen som er utsatt, på telefon 22 44 40 50.