Helsedirektoratet har nettopp bevilget midler til et prosjekt som skal legge til rette for bedre opplæringsopplegg for norske lærerstudenter innenfor helhetlig seksualitetsundervisning.
Prosjektleder Marianne Støle-Nilsen forteller til Seksualitet24 at mange norske lærere føler at de ikke får nok opplæring i å jobbe med seksualundervisning. Dette viser undersøkelser gjennomført av blant andre Utdanningsdirektoratet og Helsedirektoratet nå nylig.
– Hva er det man først og fremst kommer til å sette søkelys på i det nye undervisningopplegget?
– Jeg tenker at det er viktig at studentene tar inn over seg at dette faktisk er deres oppgave. Så må de føle seg rustet til å gjøre jobben, og videre må de skjønne betydningen av denne type undervisning, forklarer Støle-Nilsen.
– Her er heldigvis forskningen entydig. God seksualundervisning i skolen er forbyggende for en rekke problemer og utfordringer.
Støle-Nilsen er selv utdannet lærer, og da hun studerte statsvitenskap skrev hun en masteroppgave om seksualundervisning i den norske skolen. Hun har også jobbet for både «Sex og Politikk» og «Sex og samfunn», samt prosjektbasert for Redd Barna, som er organisasjonen som har tatt eierskap i prosjektet.
– Er det ikke slik at for å være en god lærer i seksualitet så bør man også ha et rimelig avklart forhold til sin egen seksualitet? Tror du ikke at mange studenter vil kunne møte utfordringer på dette området?
– Jo, og dette er en av kjepphestene til Margrete Wiede Aasland, som også er med i prosjektet, forteller Støle-Nilsen.
– Som pedagog må man kanskje gå noen runder med seg selv, kanskje til og med legge igjen noen fordommer hjemme. Uansett hva man måtte mene om abort, så skal norske elever lære om sine rettigheter til selvbestemt abort. Hva din innstilling til LHBT+ er, spiller ingen rolle.
Undervisningen skal lære elevene å akseptere seg selv og andre, og da kan ikke læreren stå foran klassen og mene at noe er galt, skammelig eller fy, fy.
Margrete Wiede Aasland var faktisk den som underviste Marianne Støle-Nilsens om barn og seksualitet da sistnevnte tok lærerutdannelsen i Bergen. Mens Støle-Nilsen har jobbet mest med ungdom, er Wiede Aasland spesielt kjent for sitt arbeid opp mot temaet barn og seksualitet og seksuelle overgrep mot barn.
Nå skal prosjektgruppen komme sammen og planlegge det videre arbeidet. Man skal knytte til seg pilotskoler og det skal opprettes en referansegruppe. Støle-Nilsen forteller at det er viktig at prosjektet blir godt forankret i lærerstudiet.
Nå er det Helsedirektoratet som bevilger pengene til Redd Barna som dermed har tatt ansvar for å få gjennomført prosjektet, men på sikt håper Støle-Nilsen at også Utdanningsdirektoratet kommer på banen og engasjerer seg. Prosjektet vil etter planen gå over flere år før undervisningsopplegget er helt ferdig og forankret i lærerutdanningene.
– Når vi nå endelig kan ta fatt på dette arbeidet, er det viktig at det gjøres både grundig og godt, poengterer Støle-Nilsen.