Flere millioner kvinner er ikke frie til å ta avgjørelser om sin egen kropp, heter det i en rapport fra FNs befolkningsfond UNFPA.
Tall fra 57 land, brorparten av dem afrikanske land sør for Sahara, viser at kun rundt halvparten av kvinner fra tenårene og oppover selv får ta avgjørelser som omhandler «kroppslig autonomi og integritet».
Blant disse avgjørelsene er hvem man vil ha sex med, om man vil bruke prevensjon og om man vil oppsøke helsehjelp, heter det i rapporten.
Blant funnene i rapporten, er at kun 56 prosent av landene som ble gjennomgått, har lover eller regler som sørger for grundig seksualundervisning. 20 land eller territorier har ifølge rapporten lover som tillater at overgripere gifter seg med voldtektsofre for å unngå straff, mens 43 av landene ikke har lover mot voldtekt blant ektepar.
I tillegg er kvinners bevegelsesfrihet begrenset i mer enn 30 land.
UNFPA-sjef Natalia Kanem sier funnene i rapporten er opprørende. I praksis betyr de, ifølge henne, at «hundrevis av millioner kvinner og jenter ikke eier sin egen kropp», og at livet deres styres av andre mennesker.
I rapporten slår hun fast at forholdene er blitt verre for mange kvinner på grunn av koronapandemien.
– Akkurat nå står for eksempel rekordmange kvinner og jenter i fare for kjønnsbasert vold og andre skadelige praksiser, som tidlig ekteskap, sier Kanem.
Hun oppfordrer verdenssamfunnet til å forplikte seg mer til likestilling mellom kjønnene.
Tross «grunnlovsfestede garantier» om likhet mellom kjønnene i mange land, nyter kvinner i snitt bare 75 prosent av de lovfestede rettighetene menn har, heter det i rapporten, som viser til tall fra FNs generalsekretær fra 2020.