5
(1)

Kun to ganger i norgeshistorien har det blitt ført rettssaker mot kvinner som har hatt seksuelt samkvem med andre kvinner.

‒ Det var et tema som offentligheten ikke ville snakke om, og helst bare feie under teppet, uttaler historiker Tonje Louise Skjoldhammer, i en pressemelding fra Kilden.no.

I artikkelen «Forargeligt, uteerligt forhold» har hun skrevet om rettssakene mot Simonette Vold og Anne Marie Johannesdatter. Dette er de to eneste sakene om seksuelt samkvem mellom kvinner som har endt opp i Høyesterett, i henholdsvis 1847 og 1854.

Vold, som var 69 år da hun ble dømt, skal ha ligget med to tjenestepiker over flere år, mens Johannesdatter ble tatt på fersk gjerning med venninnen Karen Dorthea Olsdatter.

Skjoldhammer mener at vi kan få ny innsikt i homofiles historie ved å se på rettsdokumentene fra disse sakene.

‒ Dette var nytt kildemateriale som ingen hadde kikket på tidligere. Jeg var ikke så interessert i å studere rettshistorie, men ville heller finne ut om hva folk tenkte og mente, sier hun.

Kvinner kunne ikke dømmes

Skjoldhammer mener den viktigste årsaken til at det har vært så få slike saker er at offentligheten ikke ønsket å ta tak i problemstillingen. Samtidig ligger noe av svaret i datidens forståelse av kvinnelig seksualitet.

‒ Loven gjaldt egentlig bare for menn, forklarer hun.

‒ Det kom til slutt frem i saken mot Simonette Vold. Kvinner kunne ikke dømmes for homofili, fordi man mente at sex mellom kvinner egentlig ikke kunne regnes som sex i det hele tatt.

Les hele saken på Kilden kjønnsforskning.no

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 1

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This