2
(1)

Dagens tips er svar på et spørsmål som ble sendt inn til redaksjonen av en mor som er overbevist om at hennes 14 år gamle sønn er homofil, og nå lurer hun på hva hun kan gjøre for at han lettere kan «komme ut av skapet», eller «være trygg på den han selv her», som hun skriver.

Hun er nok én av mange mødre og fedre som «vet», «ser» eller «forstår» at sønnen eller datteren kanskje er homofil eller lesbisk. I motsetning til endel foreldre så velger denne moren altså å gripe fatt i situasjonen, noe som på god vei gir den unge sønnen gode odds for å finne ut av ting i trygghet.

Likevel, det er eventuelt sønnen som er homofil, og det er han som må finne ut hva han selv tenker og føler, så moren trenger nødvendigvis ikke å gjøre noe mer enn å være en trygg og omsorgsfull mor, noe som det altså kan virke som hun allerede er.

Det er likevel et par ting hun kan gjøre for at den unge mannen kan senke skuldrene og kjenne på at han vil komme ut til foreldrene, familien og venner.

Et eksempel er å kommentere positivt dersom man ser på film eller TV sammen, og det er et homofilt eller lesbisk par som kysser eller finner hverandre. Eller man kan uttrykke irritasjon eller motvilje dersom det dukker opp presseoppslag om homofile som blir dårlig behandlet, mobbet eller diskriminert.

Av og til spør man jo gjerne om noen har fått seg en kjæreste – en plutselig humørsvingning i oppadgående retning kan av og til være svært avslørende. Da er vi jo så heldig at vi på norsk har et nøytralt ord, vi sier ikke «boyfriend» eller «girlfriend», vi sier «kjæreste». Dersom ungdommen svarer «ja», så kan et fint oppfølgingsspørsmål være: «Hva heter hun eller han, da?». Da signaliserer man både at det godt kan være en gutte- eller jentekjæreste, og at man synes begge deler er like fint.

Det å finne seg selv og sin seksualitet kan være en vidløftig greie når man er ung. Noen smeller opp skapdøra i ung alder, andre trenger litt lengre tid, og begge deler er like greit.

Som forelder er det viktig å gå foran som et godt eksempel, være en trygg voksen med sunne og positive holdninger. Det kan være greit å snakke om ting uten at det blir for privat, for eksempel snakke om andre som har stått frem og lure på hvordan de har det, eller nevne kjente personer som har stått fram i positive ordelag.

Dersom den unge gutten eller jenta er opptatt av dette med homofili og hva foreldrene eller andre tenker om saken, så skal det særdeles små og diskré hint til for at ungdommen plukker opp de positive signalene. Så lenge signalene er tydelige trenger man slett ikke å snakke i store bokstaver – det er ikke sikkert at de hører at de må bære ut søpla eller re opp senga, men når det gjelder denne type signaler er de aller fleste som overfølsomme parabolantenner.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

2 / 5. 1

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This