5
(1)

Ny forskning finner kvinnefrigjøring og likekjønnet begjær i Knut Hamsuns romaner fra 1890-tallet.

Henrik Johnsson og Linda Hamrin Nesby, begge førsteamanuensiser ved UiT – Norges arktiske universitet, er både redaktører for og bidragsytere i en spesialutgave av  tidsskriftet Nordlit.  Utgaven er viet Knut Hamsuns forfatterskap og et resultat av den sjuende Hamsunkonferansen som ble arrangert i 2019.

Johnsson har skrevet om  Hamsun-novellen «Hemmelig ve» fra 1897. Med støtte i skeiv teori leser han novellen som en fortelling om likekjønnet begjær.

Forfølges av en fremmed

I novellen «Hemmelig ve» blir den navnløse fortelleren forfulgt av en mann han kaller den fremmede. Et slikt forfølgermotiv finner vi i flere av Hamsuns noveller, forteller Johnsson.

– De to har et merkelig forhold. De møtes fire ganger og har en slags maktkamp seg imellom.

Johnsson viser til at i flere av Hamsuns tekster er det en mann som forfølger en kvinne, og forskere har gjerne lest det som et erotisk motiv.

– Likevel er det ingen som har lest forfølgelsesmotivet i «Hemmelig ve», der en mann forfølger en annen mann, erotisk. Det synes jeg er påfallende, sier han.

– Jeg mener det er nærliggende å lese maktkampen mellom fortelleren og den fremmede som seksuelt ladet: To menn sliter med at de har et homoseksuelt begjær som de ikke kan leve ut, og sloss og kjemper fordi de må fortrenge sine egentlige følelser.

Les hele artikkelen på Kilden kjønnsforskning.no

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 1

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This