Ny forskning finner kvinnefrigjøring og likekjønnet begjær i Knut Hamsuns romaner fra 1890-tallet.
Henrik Johnsson og Linda Hamrin Nesby, begge førsteamanuensiser ved UiT – Norges arktiske universitet, er både redaktører for og bidragsytere i en spesialutgave av tidsskriftet Nordlit. Utgaven er viet Knut Hamsuns forfatterskap og et resultat av den sjuende Hamsunkonferansen som ble arrangert i 2019.
Johnsson har skrevet om Hamsun-novellen «Hemmelig ve» fra 1897. Med støtte i skeiv teori leser han novellen som en fortelling om likekjønnet begjær.
Forfølges av en fremmed
I novellen «Hemmelig ve» blir den navnløse fortelleren forfulgt av en mann han kaller den fremmede. Et slikt forfølgermotiv finner vi i flere av Hamsuns noveller, forteller Johnsson.
– De to har et merkelig forhold. De møtes fire ganger og har en slags maktkamp seg imellom.
Johnsson viser til at i flere av Hamsuns tekster er det en mann som forfølger en kvinne, og forskere har gjerne lest det som et erotisk motiv.
– Likevel er det ingen som har lest forfølgelsesmotivet i «Hemmelig ve», der en mann forfølger en annen mann, erotisk. Det synes jeg er påfallende, sier han.
– Jeg mener det er nærliggende å lese maktkampen mellom fortelleren og den fremmede som seksuelt ladet: To menn sliter med at de har et homoseksuelt begjær som de ikke kan leve ut, og sloss og kjemper fordi de må fortrenge sine egentlige følelser.