5
(2)

Julen er for mange veldig sammensatt. På den ene siden så er det mye fokus på god mat, kos, familie, feiring og avslapning. På den andre siden er mange opptatte av kommende nyttårsforsetter, å teller kalorier og lignende. I dagens tips får du noen råd om hvordan du kan feire en kroppspositiv jul.

Bilder

I julen blir det hos mange tatt mange bilder. Hvis du syns det er stressende å bli tatt bilder av, så husk at det er lov til å si nei. Når det er sagt så kan det være mange positive ting ved å bli tatt bilder av. Selv om en ikke føler seg bra der og da, så husk at vi ofte ser på oss selv med blidere øyne etter en stund. Kanskje er det verdt å være med på bildene for å kunne ha felles minner om noen år?

Mat

Det er mye fokus på mat i jula, både på godt og vondt. De fleste mener det er greit å unne seg noe ekstra i jula, men noen mener at dette må være “fortjent” gjennom å ha vært streng tidligere på året eller ved å ha slanking som nyttårsforsett. Prøv å huske at alle fortjener mat. Dette er helt betingelsesløst. Det er ikke slik at vi må trene eller gjøre noe ekstra for å fortjene mat, heller ikke noe annet enn det vi spiser ellers.

Vi er alle oppvokst i en diettkultur der det å spise mer enn vi må for å overleve er koblet til fråtsing, synd og skam, spesielt hvis vi er store. Samtidig så er det stort fokus på å kose seg ekstra med god mat i jula. Disse motstridende beskjedene kan bli litt mye å håndtere. Hvis noen forsøker å påføre deg skam for noe du spiser, eller forsøk å minn deg selv på at du kan og bør kose deg hvis du ønsker det, og handle deretter. Mat er ikke bare noe kroppen trenger for å leve, men også nytelse, sosialt og tradisjon, med mer.

Gaver

Vi anbefaler å spørre om hvilken størrelse du bør kjøpe dersom du har planlagt å kjøpe noe som har det. Sørg også for at det enkelt kan byttes så langt det er mulig. Størrelser kan være et ømt punkt for mange, og gleden over å få selv den mest velmente gave kan bli ødelagt hvis størrelsen er helt feil. Hvis du er mottager av en slik gave så anbefaler vi å tolke giveren i beste mening uansett om størrelsen er for stor eller for liten. Tenk at hen har forsøkt å glede deg med en gave og liker deg akkurat slik du er. Ikke kjøp noe som mottager skal “slanke seg inn i”, rynkekrem, treningsprodukter, eller lignende. I hvert fall ikke uten at det er ettertrykkelig ønsket.

Kommentarer

Får du vanligvis kommentarer om hvor mye du spiser eller utseende, spørsmål om sivilstatus eller om du er gravid, så øv gjerne på å sette grenser før du drar. Du kan forberede noen svar på forhånd og be en person du stoler på og som deler dine verdier om å gå igjennom dem sammen med deg. Eksempler kan være “Jeg vil at du skal slutte å spørre om det”, “Jeg har en spiseforstyrrelse og synes det er vanskelig at du kommenterer matinntaket mitt” eller “Det er ingen grunn til å bekymre seg for at jeg er singel. Livet mitt er fint slik det er”.

Hvis grensene dine ikke blir respektert så ha gjerne en alliert som du kan ringe til og ventilere. Du kan også forberede en (digital) dagbok som du kan ta fram, med bekreftende sitater, bilder og minner som bekrefter verdiene dine og at det er du som bestemmer over ditt liv.

Egenomsorg

Hvis du har mulighet så sett av tid til å slappe av, å gjøre noe som gir deg glede og mestringsfølelse eller å lage noen tradisjoner som passer deg. Særlig hvis du har ferie så kan du lytte ekstra godt til kroppens behov og spise, sove og være aktiv på den måten du ønsker i jula. Prøv å fri deg fra andres forventninger eller krav og slapp ordentlig av.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 2

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This