5
(1)

Det er ikke bare for kvinner at kroniske underlivssmerter kan være et stort problem, mange menn lider også av dette. Dette er faktisk en ganske vanlig plage hos menn.

Hos menn havner dette problemet som oftest under begrepet kronisk prostatitt. Dette er en «sekkebetegnelse» for smerter i området fra prostata og i mellomkjøttet (perineum) som sitter mellom bena, skriver lege og sexolog Ellen Skjelbred på sine hjemmesider.

Akutt prostatitt skyldes ofte en betennelse med infeksjon. Dersom legen via test finner at dette skyldes bakterier og kan det behandles med antibiotika. Noen ganger finner man også betennelsesforandringer selv om det ikke
påvises bakterier.

Når smertene er langvarig betegner man det som kronisk. Intensiteten kan variere og noen ganger kan det komme og gå. Smertene er lokalisert til prostataområdet og perineum. De kan stråle ut til pungen og
urinveiene. Mange vil oppleve vannlatingsplager med hyppig vannlating, litt svie, følelse av å måtte tisse stadig og at man må opp om natten for å late vannet.

Noen vil også føle «urge inkontinens», det vil si at man har sterk vannletingtrang og må forte seg veldig til toalettet. Skjelbred skriver at dette kan være sosialt invalidiserende. Mange må planlegge sin tilværelse og gjøremål slik
at man alltid har et toalett innen rekkevidde. Ved disse kroniske tilstandene finner man som oftest ikke bakterier eller betennelsesforandringer, forklarer hun.

Når det gjelder årsaker, er man usikker. Noen ganger kan kan det utløses av en akutt prostatitt eller urinveisinfeksjoner. I blant kommer det i kjølevannet av annen sykdom. Og ofte bare oppstår det uten spesiell årsak.

-Hos Mediwave har vi mange slike pasienter, forklarer Skjelbred.

-Når man foretar en undersøkelse av disse pasientene er det vanlig å finne smerter og ømhet i bekkenbunnsmusklene. Dette er tilsvarende de man finner hos andre pasienter som kan ha det i skuldre, nakke og rygg. Så mange av disse pasientene har en variant av muskelsmertesyndrom.

Vi bruker trykkbølgebehandling mot disse smertene i bekkenbunnen. Dette er vanlig å bruke mot muskelsmerter og senebetennelse på andre deler av kroppen og er det klart mest effektive. I en oversiktsartikkel i tidsskriftet Sexual medicine om prostatitt, ble det påvist at dette hjelper på plagene i omtrent 50 prosent av tilfellene. Ingen av de andre behandlingformene man har forsøkt hadde dokumenterbar effekt.

– Var erfaring er at i de tilfellene hos pasienter med ømhet i bekkenbunnsmusklene, hjelper trykkbølgebehandling ofte bra. Hos de pasientene med symptomer som er mer urinveisrelaterte plager som sviende smertefølelse, er ikke resultatene så gode, forteller Skjebred.

Denne teksten er tatt fra Mediwaves hjemmeside der du kan lese mer om trykkbølgebehandling.

 

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 1

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This