5
(4)

Alle må kunne gjøre med kjønnshåret sitt som de vil selv. Dessverre er det ganske mye press i samfunnet for å fjerne håret, derfor trekker vi litt i motsatt retning og bidrar med informasjon om hvorfor håret er der, og hvilke fordeler det kan ha å beholde det.

Hva vi synes er vakkert og tiltrekkende formes til en viss grad av våre omgivelser, så vi skulle ønske at folk kunne slutte å kommentere at hår er ekkelt eller urenslig eller at de ikke liker det under artikler om kjønnshår.

Folk gjør kanskje dette fordi de søker bekreftelse, de tror de er morsomme, eller at de ønsker å provosere, men det kan påvirke de som leser og deres syn på egen kropp eller preferanser. Det hadde vært fint om det i alle fall kom fram flere ulike meninger om temaet, for det blir fort tabu å si at man liker eller har kjønnshår hvis reaksjonen oftest er et «æsj» i retur.

Håret er der blant annet for å transportere svette, hjelpe mot gnissing og er et signal om at man er kjønnsmoden. Når man barberer eller vokser det bort blir huden mer utsatt. Vi mennesker er blitt veldig redde for å ha dårlig hygiene, men det å ha hår er på ingen måte mindre hygienisk. Det blir heller ikke mer lukt av å ha hår. Man kan argumentere for at det er mindre hygienisk å utsette huden for barbering fordi det dannes mange små kutt i huden, kroppen mister sin naturlige beskyttelse mot at bakterier og annet skal komme inn i vagina, og så videre. Det finnes forskning som peker på korrelasjon mellom betennelsestilstander, kreft i underlivet og hårfjerning. I en undersøkelsen sier 80 prosent av de som fjernet håret at de hadde opplevd vanlige utfordringer som inngrodde hår, irritasjon, smerter og kløe på grunn av barbering.

Menn barberer eller friserer gjerne for at penis skal se større ut, men det er mange færre menn som fjerner håret enn kvinner. I en undersøkelse svarer fire av ti menn at de fjerner hår av hensyn til sin partner mot åtte av ti kvinner. Det å fjerne håret kan være praktisk hvis man bruker flytende voks, klyper, penisring eller tau, men det er ikke obligatorisk.

Noen opplever at de er mer følsomme uten hår, noen føler mer med hår. Det er ingen universell sannhet der. For de av oss som har hår, så kan det føles deilig å bli pjusket i kjønnshåret.

Og til sist: Argumentet om at barberte kvinner ser ut som små jenter og at det gir assosiasjoner til pedofili holder ikke vann. Jo, håret er et tegn på at man er kjønnsmoden, men det finnes det mange andre ting som bekrefter også. Det er veldig unødvendig å trekke sammenligningen mellom folk som ikke liker (mye) hårvekst og pedofile. Dessuten så ligger det noe misogyni i det, for legg merke til at dette stort sett alltid handler om kvinner. Menn som barberer seg eller de av oss som foretrekker menn som gjør det blir ikke beskyldt for det samme. Det kan leses som at det eneste som skiller kvinner og barn er håret, og det er infantiliserende og rett og slett feil.

Det er selvsagt helt i orden å foretrekke lite eller ingen hårvekst, men det kan være verdt å reflektere litt over hvorfor man gjør det, og å vite at en preferanse ikke gir rett til å bestemme over andres kropp.

Når det gjelder egen intimfrisering er det lurt å tenke over hvorfor man gjør det. Gjør du det for deg selv, eller er det på grunn av ytre påvirkning? Hvis det er på grunn av andres forventninger så kan du forhåpentligvis slutte og spare både tid og irritasjon. Dagens tips er derfor å tenke over ditt eget forhold til kjønnshår, og å kanskje la det vokse ut og se hva du synes om det.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 4

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This