0
(0)

Mannen som var tiltalt for å ha drept ti personer og såret 16 da han kjørte en varebil inn i fotgjengere i Toronto i 2018, er kjent skyldig.

Canadiske Alek Minassian hevder selv at han var utilregnelig fordi han lider av en form for autisme (ASD) og at han derfor ikke kan straffes.

En dommer har imidlertid onsdag kommet fram til at han må straffes for angrepet, som fant sted på en solfylt vårdag i april 2018 i et område der mange mennesker var ute og spaserte.

Dommer Anne Molloy sa at den tiltaltes forsvarere ikke har klart å bevise at mannen ikke er ansvarlig i rettslig forstand. Hun sa at det ikke er noen tvil om at handlingene var planlagte og at han var helt klar over hva han gjorde.

– Hans angrep på disse 26 ofrene den dagen var handlingen til et rasjonelt sinn, sa hun og bemerket at mannen søkte og nøt oppmerksomhet for angrepet.

Selverklært kvinnehater

Åtte kvinner og to menn i alderen 22 til 94 år ble drept, og flere andre ble alvorlig skadd.

Minassian, som er selverklært kvinnehater og en tilhenger av den såkalte Incel-bevegelsen, har erkjent at han planla angrepet og leide varebilen som pløyde inn i fotgjengere langs en 2 kilometer lang strekning.

Da han til slutt stanset, skal det ha vært fordi frontruta var tilsølt av drikke slik at han ikke kunne se skikkelig.

– Aspergers syndrom

Minassians mor sier at han lider av Aspergers syndrom, og forsvareren hans har argumentert for at han ikke var i stand til å skille mellom rett og galt.

Det er aktor Joe Callaghan sterkt uenig i.

– Dette handler om en person som begikk massedrap og som tilfeldigvis har ASD. Det er ikke ASD som fikk ham til å begå drapene, sa han i sin sluttprosedyre på siste dag av rettssaken i desember 2020.

Hvis forsvarerne hadde lyktes, vill det ifølge flere jusseksperter vært første gang at tilstanden blir brukt til å erklære noen for strafferettslig utilregnelig i Canada. Flere interessegrupper argumenterte for at det ville kunne føre til en ytterligere stigmatisering av personer med denne diagnosen.

Hyllet Incel-bevegelsen

Like før angrepet la Minassian ut et innlegg på Facebook der han skrev at «Incel-opprøret har allerede begynt», og viste til amerikaneren Elliot Rodger, som gjennomførte et lignende angrep i California.

Incel-bevegelsen omfavner kvinnehat og begrunner hatet med seksuell frustrasjon. I avhør har Minassian beskrevet at det var disse ideene som fikk ham til å gjennomføre angrepet. Men i senere samtaler med leger skal han også ha forklart det med at han ønsket å bli berømt.

Han risikerer med onsdagens kjennelse livsvarig fengsel uten mulighet for benådning før om minst 25 år. Hvis han hadde blitt kjent utilregnelig, hadde det ventet behandling i en psykiatrisk institusjon.

DERFOR PUBLISERER
VI DENNE SAKEN

Hva har denne nyhetssaken på en sexpositiv nettside å gjøre, tenker du kanskje? Vi skriver om dette fordi vi ikke vil late som om seksualitet ikke har negative sider.

Sex uten samtykke, enten det er i kombinasjon med vold og trusler eller ikke, er ikke sex, det er overgrep og en kriminell handling som bør både anmeldes og straffes.

Både overgriper og offer kan være personer man ikke ser for seg i disse rollene, og sånn sett kan dette skje med hvem som helst, uansett status, roller, alder, kjønn, seksuell legning og etnisk, kulturell eller sosial bakgrunn.

Dersom du er blitt utsatt for overgrep bør du ta kontakt med fastlegen din eller ditt lokale krisesenter, politiet på 02800, er liv og helse i fare kan du ringe 112, støttesenter for kriminalutsatte på 800 40 008, eller du kan ta kontakt med DIXI Ressurssenter, som er et lavterskeltilbud for deg som er utsatt for seksuelle overgrep, eller kjenner noen som er utsatt, på telefon 22 44 40 50.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

0 / 5. 0

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This