0
(0)

Kjære ungdommer, ikke glem nytelsen!

av | 17 jan 2022 | Blogg, Sexfaktor

Tore Aasheim

Tore Aasheim

Sex er en fantastisk kilde til lykke, nytelse, god helse og unike opplevelser, men også er en viktig del av hverdagen. Tore Aasheim tar for seg sexfaktoren, med spesielt søkelys på seksuell helse som broen mellom fysisk og mental helse. Tore er ansvarlig redaktør for Seksualitet24 og han har skrevet om seksualitet i blant annet ukebladet «Nå», ungdomsbladet «Vi og gutta» og magasinet «Cupido» der han i flere år var redaktør.

Ta kontakt med Tore her.

I forbindelse med fjorårets Oslo Pride stilte vi i foreningen Sex og Politikk med stand og diverse aktiviteter knyttet opp mot vårt internasjonale arbeid, samt vårt informasjonsarbeid rettet mot eldre, samer og andre minoriteter, barn og unge, deriblant «Uke 6». Det er et eget opplegg for seksualitetsundervisning i den norske skolen som mange elever allerede kjenner til.

En av aktivitetene våre var en såkalt «åpen mikrofon», vi stilte ett og samme spørsmål til alle som var villige til å stille opp foran kamera; «hva betyr god sex for deg?».

Vi fikk morsomme, ærlige, seriøse, frimodige og fantasifulle svar, men det var ett svar som gikk igjen hos mange, spesielt de yngste: «God sex for meg betyr samtykke».

Det er selvsagt veldig gledelig at vi har fått et større søkelys på dette med samtykke, men dersom vi hadde spurt «hva betyr et godt måltid for deg?», ville da like mange ha svart «mat»?

Mitt poeng er at et måltid uten mat er ikke et måltid, og sex uten samtykke er ikke sex – det er voldtekt.

I en verden der sosiale medier og «riktige meninger» er opinionsfremmende, er det veldig lett å gå for det som oppfattes som politisk korrekt. Jeg skulle ønske at flere unge for eksempel svarte at «god sex for meg er flørt, spenning, at vi begge har det godt, at jeg blir skikkelig kåt, at jeg får ligge tett inntil den jeg er glad i, at jeg får flere orgasmer på en kveld, masse kyssing, at jeg får være meg selv, at jeg får testet ut nye ting, at jeg kjenner at noen tenner på kroppen min, at jeg kan slappe av og bare nyte, at jeg føler meg kåt og forelsket på samme tid …» Ingen av disse tingene er nemlig en selvfølge, slik som samtykke er og bør være.

Ingen garanti for god sex

Den største utfordringen blant folk flest når det gjelder sex for tiden, er mangelen på lyst. Årsakene til dette kan være mange, det være seg prestasjonsangst, stress på skole og jobb, depresjon, kroppspress, usikkerhet eller andre utfordringer i hverdagen. Og så er det faktisk slik at til tross for at vi lever i en tid der egoet og personlig selvhevdelse står mye i fokus, så glemmer vi å nyte oss selv og hverandre.

Så hvorfor sitter så en godt voksen kar som pusher 50 og skriver dette til dere som er unge?

Svarene for «åpen mikrofon» på vår stand under Oslo Pride bekymrer meg. Samtykke er og bør være en selvsagt forutsetning for god sex, på samme måte som det er en selvfølge at mat er en del av et godt måltid. Samtykke alene vil aldri kunne være en garanti for god sex, bare lovlig sex. Og det vil jeg at dere unge skal huske på.

Alle som tror at all sex er god og perfekt hver eneste gang, lever i beste fall i en villfarelse. Noen ganger er sex bedre enn andre ganger, noen ganger er sex fantastisk, andre ganger middelmådig og forhåpentligvis ikke alt for ofte er sex riktig kleint. Sex er til tross for dette allikevel en utømmelig kilde til nytelse og livsglede. Sex er uperfekt perfekt.

Vi skal alle være så forbasket perfekte hele tiden. Men sånn funker ikke sex, av og til funker det ikke i det hele tatt, det er faktisk veldig vanlig – med eller uten samtykke.

Nytelse viktig i alle aldre

På jobben min i foreningen Sex og Politikk er jeg prosjektleder for et prosjekt som heter «Eldre voksne og seksuell helse». Her møter jeg mange voksne eldre som pusher både 60, 70, 80 og 90, og det mange av dem snakker om er faktisk nytelse, eller i mange tilfeller, mangel på nytelse.

Mange sexologer minner oss på at vi ikke må glemme «hverdagssexen», og det høres jo riktig kjedelig ut, ikke sant? Men ofte så er det ikke denne uperfekte og langt fra fantastiske sexen, men nytelsen og nærheten som er limet mellom mennesker.

Jeg har snakket med eldre som har hatt mye sex, og jeg har snakket med eldre som har hatt lite sex, men nytelse og nærhet er det de snakker mest om. «Du vet,» fortalte en voksen dame meg, «da jeg var ung var det seksualiteten som liksom kontrollerte meg, men nå som jeg er blitt eldre er jeg blitt flinkere til å kontrollere seksualiteten.» 

Bli kjent med kroppen din

Om vi skal snakke om den ultimate formen for samtykkesex, så er jo det onani. Nå er det kanskje noen som smiler litt når de leser dette, men påstanden den holder vann den. Ikke bare er en runk særdeles samtykkende, den er også fri for sjekking og misforståelser. Du lærer i tillegg å kjenne din egen kropp og du lærer å bli glad i din egen kropp, slik at du bidra til å gi deg selv og din partner nytelse, en erfaring du for øvrig aldeles gratis bærer med deg resten av livet.

Det sies at det er to grupper i samfunnet som aldri har sex; ens egne barn og ens egne foreldre. Men så vet vi jo at både unge og voksne, til og med eldre voksne, har mye god sex. Det vi også vet er at god sex ikke kommer av seg selv. Her må det øves og trenes, prøves og feiles, perfeksjoneres og finpusses. Og kommuniseres – og akkurat her spiller samtykke en av de viktigste rollene. Her har kanskje vi som pusher årene over 50 noe å lære av dagens unge?

For all del, hold fast ved samtykke, den gjensidige respekten og omtanken for hverandre. Men ikke glem at sex også handler om nytelse og nærhet – det fantastiske med sex er at det går an å få begge deler og mere til – ikke vent til du blir 80 før du innser det.

Tore Aasheim,
seniorrådgiver i foreningen Sex og Politikk.

Teksten fortsetter under annonsen.

Se videoen fra Sex og Politikk her:

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

0 / 5. 0

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This