5
(1)

Seksuell trakassering og overgrep har fått mye oppmerksomhet siden #MeToo-kampanjen, og vi ser av ganske nylige saker at det ikke har stoppet ennå. Nå tar Vicki et oppgjør med sin mørke video til låten #YouToo.

I musikkvideoen ser man artisten selv gå alene gjennom mørke gater da en mannlig skikkelse begynner å følge etter henne. Men det skal få skjebnesvangre følger for mannen som ender opp med å bli hovedretten til en gruppe drag queens som nyter godt av hans blod og legeme.

Facebook-gruppen Hip-Hop Norge har jevnlig et samarbeidsprosjekt kalt «FBRRR» der man skriver seg opp på en liste som enten rapper eller produsent. Der blir man satt i tilfeldig valgte par og får en tidsfrist på å lage en låt sammen. Vicki endte i denne runden med produsenten NO.MONK og temaet for runden var «Halloween».

– Jeg begynte først å tenke på hva jeg forbinder med Halloween, og gransket hodet etter skumle, ekle og creepy ting. Jeg kom frem til at noe av det ekleste og mest creepy jeg vet om er pågående menn som seksuelt trakasserer.

Mer fokus på positiv behandling av kvinner

Vi er en drøy uke fra å ha feiret kvinnedagen, men Vicki mener det med fordel kan fokuseres mer på kvinner resten av året også.

– Jeg tror nesten alle jenter utsettes for seksuell trakassering i større eller mindre grad. Alt fra ubehagelige tilnærminger fra en innpåsliten fyr i en bar til regelrett voldtekt. Jeg synes vi bør sette fokus på hvordan man kan få en mer positiv behandling av kvinner. Respekt og samtykke er fine ting å kjenne til.

Budskapet i låten handler mye om å ta tilbake kontrollen og styrke kvinners posisjon i slike situasjoner. I stedet for å male et bilde av kvinner som redde, små dyr som prøver å navigere gjennom livet uten å bli overfalt, er videoen og låten med på å advare om at du vil bli straffet om du utsetter noen for trakassering og overgrep. Kanskje du ikke blir spist av drag queens, men rettssystemet vil straffe deg.

Mye symbolikk i videoen

– Jeg er veldig heldig som kjenner de flotte drag queensa som stilte opp i videoen, og er kjempetakknemlig for den enorme jobben de gjorde! Men det er ikke helt tilfeldig at jeg ønsket å ha de med.

Det er jo på flere måter et lite stikk til menn som skader kvinner. Hva om rollene var snudd? Hva om det var dere som ble utsatt for de groveste overgrep og trakasseringene? What if it happened to #YouToo?

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 1

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This