5
(1)

Jeg skammer meg! Hvorfor?

av | 2 jan 2022 | Annie Snakker Om Sexualitet, Blogg

Annie Tønnessen

Annie Tønnessen

For inspirasjon, refleksjoner, konkrete verktøy og kunnskap om seksualitet – Anne snakker om seksualitet! Annie er en 72-modell som brenner for å gjøre en forskjell for deg og de rundt deg innen seksuell helse. Annie gleder seg til å bidra, og har du spørsmål eller tema som du ønsker svar på, er det bare å ta kontakt.

Ta kontakt med Annie her.

Hva er skam for deg? Det som kan være en skam for deg, trenger ikke være det for din kollega. 

Det er en av årsakene til at jeg har skrevet boken «Om onani- en håndbok».

Her er et lite utdrag: Skammen er en sterkere og dypere følelse enn skyldfølelse. Å skamme seg over noe er vondt å bære på alene, og en sier at skammen handler om hva man er.

Sett ord på skammen så den ikke forblir hos deg i taushet. Da blir den mindre. Skammen er med på å redusere din viktige livskvalitet. De ulike kulturene kjennetegnes ved følelser, og vi kan føle skyldfølelse og skam overfor andre.

Hva er normen for din seksualitet? Vi snakker om noe som er forventet oppførsel av deg. I Norge har vi spesielle mønstre som forventes av deg og som vi tenker at vi samsvarer med. Hva tror du mennesker forventer av din masturbasjon?

Teksten fortsetter under annonsen.

I dag er fremdeles seksualiteten privat, og det skal ikke gjøres i det offentlige rom, da det er ulovlig.

Vi vet at mange onanerer på arbeidsplassen, i firmabilen, på doen, og i rom som kan låses. Men det er ikke noe vi snakker om.

Hvem er det som skal ha makt til å bestemme hva skam er for deg? Mange religioner og samfunn har gitt seg selv makt innenfor seksualiteten og skal bestemme hva som er synd. Det blir igjen ofte koblet på ting man bør skamme seg over.

Du er et menneske med fri vilje, og et menneske må få lov til å bestemme over seg selv. Dine tanker og fantasier kan ingen i verden ta fra deg. Ikke vær så streng med tanker du får.

Som sexologisk rådgiver handler det om å finne hvor skammen egentlig kommer ifra. Det blir som et puslespill som en må snu brikkene, og legge de litt annerledes, og sette de i system. Vi må sammen sette ord på ditt fastlåste tankesett og finne muligheter for at du skal få det bedre.

Flere har blitt fortalt at det er synd å onanere fra foresatte, og har fått dårlig samvittighet hver gang de har onanert. Noen mennesker har vært utro og aldri delt den tanken med noen, og bærer på innvendig sorg.

Andre menn er innvendig homofile, men våger ikke vise det offentlig på grunn av religiøse grunner. Mange skammer seg over kjønnssykdom, men de har hatt en partner som ikke har fortalt om det.

Noen mennesker har fått beskjed om og aldri onanere alene, da dette kun er noe mannen skal gjøre, og skammer seg siden de har onanert. Noen skammer seg for sin kropp og vil ikke vise strekkmerker eller cellulitter. Andre skammer seg over sitt kjønn. 

Da jeg skulle holde et kurs før flere ungdommer om seksualitet, var det mange som ikke visste hva ordet skam var. Når skammen dukker opp er den ofte knyttet til en ubehagelig følelse og nedverdigelse av seg selv. Der du kan oppfatte deg som udugelig, dårlig eller en umoralsk person. 

Hver gang skammen opptrer kan det ofte følge med et sinne over seg selv eller noen andre som har fått deg til å føle skammen. Selvfølelse og skammen har stor sammenheng.

En kan ønske om å gjemme seg bort fra alle andre eller at du hadde usynlighetskappen til Harry Potter på. Dessverre blir det ofte brukt som en del av oppdragelsen for noen. Mange har hørt i oppveksten: «Du burde skamme deg».

Skam er ikke en skyldfølelse. Skyldfølelse handler om skyld i forhold til en handling. Skam er knyttet til deg. Det vil si at du føler deg som en idiot eller har gjort noe uetisk som ikke er akseptabelt. Det som ofte kan skje hver gang du føler på skammen er at du unngår øyekontakt, rødmer, unngår sosiale sammenhenger, dømmer deg selv med strenghet eller reagerer lett på andres reaksjoner.

Skammen kan deles inn i ulike deler

Sunn skam
Denne skammen er er en følelse som hjelper oss moralsk. På den måten at du beskytter deg og andres selvstendighet. Mot til å stå opp for det du sier og tror på. Har vi lært hva skam er kan vi også unngå den.

Akutt skam
Denne oppstår akutt og du blir umiddelbart flau og kan få en følelse av å bli avkledd. Det kan bestå av «onde» blikk, noen dømmer deg, «tråkker» på deg eller at du er redd for at de skal gjøre det.

Vond skam
Denne skammen opptrer ofte i forhold til andre mennesker. Du har forventninger om å bli sett, respektert for det gode menneske du er, med omsorg og likebehandling, men blir møtt av det motsatte.

Giftig skam
Denne skammen ligger dypt og er ofte knyttet til barndom og vonde opplevelser som omsorgssvikt, avvisning og seksuelle overgrep. Denne skammen kan ofte bli koblet til traumer.

Kronisk skam
Det vil si en skam som er langvarig. Psykologen Janina Fisher sier at selv om mennesket får positive erfaringer og gode tilbakemeldinger, opplever de skam.

Ifølge en britisk barnepsykiater Winnicott, mener han at vi lager et «falsk selv». Det vil si at vi prøver å være noe annet enn det vi er. Dette gjør vi fordi vi beskytter oss selv eller for å dekke over egen sårbarhet.

Etter jeg har gitt ut boken er det flere som har fortalt om sin skam til meg på e-post. Jeg synes det er fantastisk at de gjør det, men samtidig så er det trist at mange setter lokk på sin seksualitet i en årrekke.

Jeg kan ikke kjøpe boken din, fordi da blir det skilsmisse. Min kone har avsluttet sin seksualitet for mange år siden, men ikke meg. Mann 77 

Min kone kan ikke se at jeg kjøper boken din, fordi det vil hun ikke like. Kan du sende den i PDF, så kan jeg lese den i «smug»? Mann 60

Jeg skammer meg over min penis og at den bare er 15 cm. Mann 30 (Her er det viktig å presisere at 85 prosent av menns peniser er under 15 cm.)

Her er noen sitater fra boken:

Jeg har vært utro, min mann visste aldri det. Fremdeles bærer jeg på den skammen og jeg kan ikke tilgi meg selv. Kvinne 39

Jeg var på ferie og måtte ta en test på om jeg hadde kjønnssykdom. Jeg skammet meg og klarte ikke å se doktoren i øynene. Hvorfor ventet jeg så lenge med å ta testen, den var jo negativ. Jo, fordi jeg ville straffe meg selv en periode. Kvinne 30

Det som du mener er skam, er faktisk ikke sikkert at det er noe å skamme seg for.

Nøkler for å ta tak i skammen din: 

  1. Skriv ned hva du skammer deg for, eller ta et lydopptak, hvis du ikke liker å skrive eller har dysleksi
  2. Ta kontakt med en fagperson og sett ord på skammen din. Vi sexologiske rådgivere bidrar med glede, men ligger det dypere som giftig og kronisk skam ta kontakt med en psykolog.
  3. Fortell noen du stoler på om din skam
  4. Kartlegg hvor ofte du skammer deg i løpet av en dag og skriv ned hvilke følelser som dukker opp samtidig
  5. Noter ned sansebruken du husker rundt skammen: Lyd, lukt, smak, syn og berøring.
  6. Finn ut når skammen din dukker opp i løpet av dagen? Når du våkner? Når du Skal legge deg? Når du ser et menneske midt på dagen?
  7. Neste gang du skammer deg, kan du stille deg følgende spørsmål: Kan jeg gjøre noe med det? Hvis nei, si for eksempel, «Stopp jeg er god nok.» Det må du si det hver gang du kjenner på din skam. For å endre hjernens vaner må du tvinge deg til nye handlinger og repetere dem igjen og igjen. Det handler om at du selv må ville ha en endring, men det handler mest om å sette ord på hva du skammer deg for.

Husk at har du kjent på en skam i en årevis, er det ikke en «quick fix» og vips er skammen borte. Ikke vær så streng med deg selv, men heller stolt for et lite skritt av positiv forandring.

Hvor mye tid har du brukt på skammen din i løpet av ditt liv? Har du tenkt på hva du heller skal bruke din verdifulle tid på? Hvordan nyter du livet ditt?

 En klient fant ut at hun skammet seg 60 ganger daglig. Etter en måned hadde hun redusert denne følelsen til 40 ganger. Det eneste jeg ønsker er at du skal få det litt bedre for hver dag og øke din livskvalitet. Verktøyene finnes i hopetall, men du må gjøre jobben med tett oppfølging. Vil du, kan vi hjelpe akkurat deg!

Gjør mer av det som er viktig for deg innerst.  Husk at du er betydningsfull! Be om hjelp!

Vi blogges

Varm tanke fra
Annie Tønnessen

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 1

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This